Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 46 113 eri kirjanimikettä. Näistä on esillä Citycenterissä 7 819, Kaisaniemen Sivullisessa 35 671 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 8 514 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 6 201 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!

LukusuosituksetRosebud - Ajankohtaista

HUOM, VERKKOKAUPPA-ASIAKKAAT!

Mikäli et ole saanut Rosebudin tilausvahvistusta vaan pelkästään maksuvahvistuksen Paytraililta, älä huolestu. Tilauksesi on tullut läpi, mutta roskapostisuodatin on todennäköisesti pyyhkinyt tilausvahvistuksen bittiavaruuteen.

Sivullisen ohjelma 12/2022

Perjantai 2.12. klo 17.30-19.00

 

Jenni Stammeier: Tyttö maissipellossa (Docendo)

 

Mitä tapahtui niille nuorille siirtolaisnaisille, joiden kirjeet lakkasivat yhtäkkiä tulemasta kotisuomeen? Suomalaisten siirtolaisnaisten kohtalot olivat kovia. Katoamisten taustoista avautuu ihmiskauppaa, päihteitä ja lapsenmurhia.

 

Siirtolaisuusinstituutin tutkija Samira Saramo haastattelee Docendon kirjailija Jenni Stammeieriä kirjan teemoista.

 

Keskustelun taustalla toimii teos Tyttö maissipellossa (Docendo 2022). Kirjassa etsitään vastauksia Anna Jokisen kohtalon avoimiin kysymyksiin ja kuljetetaan lukijaa 1900-luvun alun mainareita ja lumperjäkkejä kuhiseviin kaupunkeihin, joissa Satiais-Maija myi itseään, Pata-Ässä juotti salakapakassa ja Andersonin Mamma hoiti piioille sikiönlähdetyksiä.

 

Keskiviikko 7.12. klo 17-18

 

Hannele Cantell: Sekunnit ennen kaatumista (Tuuma-kustannus)

 

Tilaisuudessa keskustellaan Hannele Cantellin Sekunnit ennen kaatumista -kirjasta. Kirjassa kuvataan, miten elämänmuutos, tässä tapauksessa vakava sairastuminen ja vammautuminen, vaikuttaa koko elämään: tunteisiin, ihmissuhteisiin ja minäkuvaan. Kirjassa Rouva Hoo puhuu sellaisista tunteista, joita ei yleensä rohjeta sanota ääneen. Kirja on avoin ja rehellinen tarinan muotoon kirjoitettu ja todellisiin tilanteisiin pohjautuva puheenvuoro vammaisten ja heidän läheistensä ihmisarvosta, unohtamatta yhteiskunnan rakenteita hyvässä ja pahassa. Kirjasta on sanottu, että se on samassa paketissa narratiivinen tietokirja, rakkausromaani, jännityskertomus ja esseeteos.

 

Hannele Cantellia haastattelee äidinkielen ja kirjallisuuden lehtori Satu Kiiskinen.

 

Torstai 8.12. klo 17-18

 

18 kirjan julkkarit! Tapani Bagge ja JP Koskinen

 

Perjantai 9.12. klo 17

 

Zoë Beck: Minun silmäni näkevät (Kustantamo Huippu)

 

Vuoden jännitysromaani Saksassa! Minun silmäni näkevät on tulevaisuuteen sijoittuva trilleri, jossa liikutaan myös Suomessa, Tampereella. Teos palkittiin Saksassa vuoden 2020 parhaana jännityskirjana ja se sai vuonna 2021 parhaan poliittisen jännitysromaanin palkinnon sekä Berliner Krimifuchs -dekkaripalkinnon. 

 

Zoe Beck kuuluu Saksan tämän hetken merkittävimpiin jännityskirjailijoihin, ja Minun silmäni näkevät on hänen ensimmäinen suomennettu teoksensa. 

 

Haastattelijana Marko Suomi, kieli englanti. Esiintymisen jälkeen Zoë Beck signeeraa kirjaansa.

 

Lauantai 10.12. klo 14 alkaen Sivullisen suuri sarjislauantai!

 

Tule nautiskelemaan piirretystä tarinankerronnasta, saamaan signeerauksia ja shoppailemaan sarjiksia itsellesi tai läheisellesi 20% alennuksella!

 

Aloitamme klo 14 Juha Mustanojan ja Kari Puikkosen tuoreen teoksen julkkareilla. Kotimainen sarjakuva Suljettu maa – Vieraat (WSOY) on maagisen realismin sävyttämä vaihtoehtohistoriallinen jännitystarina 1930-luvun fasistisesta Suomesta. 

Kaaokseen kyllästyneet kansalaiset ovat äänestäneet fasistipuolue Ugrit valtaan. Suomi on sulkenut rajansa kansallismielisyyden hurmassa ja eristäytynyt muusta maailmasta. 

Nyt on kuitenkin käynyt ilmi, että joku fasistihallinnon johtoportaasta on harjoittanut salakuljetusta. Poliisi saa tehtäväkseen selvittää maanpetturin identiteetin, mutta koska rikoksen ratkaisija saa takuulla kiitokseksi kuulan kalloonsa, tehtävä annetaan arkistonhoitaja Esterille. Sillä kukapa naista jäisi kaipaamaan? Teoksen kuvittaja Kari Puikkosta haastattelee toimittaja Iida Simes.

 

Klo 15 lavalle saapuu Petri Hiltunen, jonka massiivinen Praedor-kertomus on nyt koottu yksiin kansiin!

Praedor (Zum Teufel) on Petri Hiltusen piirtämä sarjakuva, joka sijoittuu Jaconian fantasiamaailmaan. Praedorit ovat sotureita, jotka etsivät aarteita hirviöiden kansoittamilta alueilta, Borvariasta. Tämä kokoelma kokoaa yksiin kansiin KAIKKI Praedor-sarjakuvat 80-luvun puolivälistä lähtien. 60-sivuisessa ekstraosiossa mukana on mm. julkaisemattomia sarjakuvasivuja sekä värillinen osio Petri Hiltusen kansimaalauksista ja muista Praedor-kuvituksista. Haastattelijana toimii Vesa Kataisto.

 

Vieraanamme on myös Pertti Jarla, joka signeeraa teoksiaan.

 

Maanantai 12.12. klo 15.30 - 16.30

 

Ville Hänninen (Kummat kirjat) ja Ville-Juhani Sutinen (Vaivan arvoista. Esseitä poikkeuskirjallisuudesta) keskustelevat 

tilaisuudessa ajankohtaisista kirjallisuutta käsittelevistä teoksistaan. Keskustelu laajenee syvemmälle unohdettuihin klassikoihin,

 kirjallisiin outouksiin sekä aikalaisarvostuksen, kirjallisuuden kaanonin, unohduksen ja muistamisen syiden teemoihin.

Ville Hännisen, Juri Nummelinin ja Vesa Sisättön Kummat kirjat on riemastuttava teos kirjallisuuden ihmettelijöille. 

Kirja esittelee pysyvästi hyllyn taakse pudonneita opuksia ja pureutuu kirjallisuuden kummallisuuksiin.  

 

Ville-Juhani Sutinen tarkastelee Finlandia-palkitussa Vaivan arvoista -teoksessa mutkikkaina pidettyjä teoksia. 

Onko pitkien ja vaikeiden kirjojen lukeminen pelkkää kulttuurista snobbailua?   

 

Ville Hänninen on kirjallisuuteen ja kulttuurisiin välimaastoihin erikoistunut toimittaja, kriitikko ja tietokirjailija. 

Ville-Juhani Sutinen on kirjailija ja kääntäjä. 

 

Maanantai 12.12. klo 17-19

 

RSOn ystävien kirjallinen ilta. Vieraana Minna Lindgren.

 

Tiistai 13.12. klo 17-18

 

Katja Ihamäki: Arjen huojuvat tukipilarit. Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset olosuhteet Venäjällä (Basam Books)

 

Arjen huojuvat tukipilarit - Sosiaaliset ja yhteiskunnalliset olosuhteet Luoteis-Venäjällä kirjassa sukelletaan tavallisten venäläisten arkeen. Huomion kohteena ovat sosiaaliset oikeudet ja erityisesti marginaalissa elävät ihmiset. Teos on kirjoitettu pääosin ennen Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vuonna 2022. 

 

Kirjailija Katja Ihamäki on koulutukseltaan valtiotieteen tohtori ja hän työskentelee ammattikorkeakoulussa yhteiskuntatieteen lehtorina. Haastattelija professori emeritus Markku Kivinen.

 

Keskiviikko 14.12. klo 17-18

 

Keskustelutilaisuus tietokirjan "Sorretut sanat – vainottujen neuvostokirjailijoiden jäljillä" (SKS 2022) pohjalta.

Sananvapaus tukahtuu Venäjällä, ja menneisyyden kipukohdista vaietaan. Hyökkäyssota Ukrainaan paljasti venäläisen yhteiskunnan alttiuden totalitarismiin, ja kontrolli tekee paluuta myös kirjallisuuteen. Kovenevat sortokeinot tuovat muistumia Neuvostoliiton ajasta. Kuinka vapaa kirjailija on Venäjällä?

 

Ville Ropponen ja Ville-Juhani Sutinen kertovat Rosa Liksomin haastattelussa, millaisia kirjailijoiden elämä ja kuolema olivat Neuvostoliitossa, jossa taiteilijat kulkivat sopeutumisen, vainojen ja vastarinnan vyöhykkeillä. Samalla pohditaan, käytetäänkö Venäjällä tänä päivänä vastaavia menetelmiä kuin viime vuosisadalla.


Torstai 15.12. klo 17

 

Menestysromaanin matka valkokankaalle – Kalle Kinnunen ja Saara Saarela

 

Syksyllä ensi-iltansa saanut Veden vartija on suomalaisittain megalomaaninen elokuvaproduktio, joka perustuu Emmi Itärannan rakastettuun romaaniin Teemestarin kirja.

 

Miten romaanin maailma siirtyi valkokankaalle? Miten näyttelijät valikoituivat ja miten kuvauspaikat löytyivät? Entä mistä rahoitus kunnianhimoisen elokuvan tekoon saatiin?

 

Muun muassa näihin kysymyksiin vastaa elokuvatoimittaja Kalle Kinnusen näyttävä "kahvipöytäkirja" Veden vartija – Teemestarin kirjasta elokuvaksi. Kirja on syvällinen sukellus elokuvan syntyprosessiin, mutta samalla laajempi kuvaus suomalaisen elokuvan, erityisesti genre-elokuvan, noususta.

 

Kalle Kinnusta ja Veden vartija -elokuvan ohjaajaa Saara Saarelaa haastattelee Satu Kyösola.

 

Perjantai 16.12. klo 17 alkaen

 

Tervetuloa Nuoren Voiman Liiton vuoden viimeisiin tapahtumiin! Kyseessä on todellinen superilta: kirjallisuussalonki Ääneen ja Nuori/Voima-klubi yhdessä paketissa. 

 

Joulukuun salongissa teemana on pohjoinen proosa. Salongin teoksissa liikutaan arktisen luonnon jylhissä maisemissa Kanadan tundralla ja Baffininsaarella, Norjan Ruijassa ja Islannin Reykjavikissa. Vieraina ovat kirjailijat Vilja-Tuulia Huotarinen, Petra Rautiainen ja Inkeri Markkula.

 

Nuori Voima -lehden vuoden viimeisen numeron (pelit ja leikit) julkkariklubilla keskustellaan ilon säilyttämisestä vähälevikkisten kulttuurilehtien julkaisussa. Keskustelemassa ovat Tuli&Savun Paavo Kässi ja niin&näin:in Tytti Rantanen, ja keskustelua vetää Nuoren Voiman päätoimittaja Taija Roiha.

 

Tapahtumasta lisää Facebookissa!

 

Lauantai 17.12. klo 14-15

 

Ari Taskinen: Puolimaailman mies -runoteoksen julkkarit (Nastamuumio)

 

Ari Taskisen rujot runot näkevät kauneutta kaameissa ”tiloissa ja koettelemuksissa” unohtamatta Stadin jätkän huumoria ja myötätuntoa.

Tule ja sukella maanalaiseen maailmaan – siellä on elämää jota maan päältä ei huomaa!

 

Puolimaailman mies on Ari Taskisen toinen runokokoelma.

Arvatkaas, mitä kohta kasvaa Kaivopihalle vanhan Ruohonjuuren tilalle! 🌹
Kyllä, lisää Rosebudin myymälöitä. Ovet avaamme näillä näkymin viikolla 47.

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Mikäli et pääse paikan päälle Rosebud Sivulliseen (Kaisaniemenkatu 5) seuraamaan ohjelmatarjontaamme, voit seurata sitä myös netin välityksellä. Sivullinen_Stage -kanava löytyy osoitteesta:

https://www.youtube.com/channel/UCoEzxiEO83elLbyVzSYS77A