Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 56 106 eri kirjanimikettä sekä 3 462 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 580, Kaisaniemen Sivullisessa 44 559 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 683 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 770 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 6 191 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


Lukusuositukset



Rosebud - Ajankohtaista

Tähtitaivaan arvoituksia Sivullisen lavalla

Rosebud Sivullisen uudessa kosmisessa keskustelusarjassa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä.

 

Torstaina 11.4. klo 17 alkaen teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen kertoo otsikolla "Mustan aukon muotokuva", mitä näistä kosmoksen kummajaisista tiedetään ja mitä ei, kuinka tähtitieteilijät joutuivat hyväksymään kammoamiensa kohteiden olemassaolon ja miten musta aukko onnistuttiin lopulta kuvaamaan, vaikka sitä ei näe. 

 

Maanantaina 6.5. kello 17 on vuorossa kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka kanssa pohditaan "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Avaruudesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Mitä kosmoksesta ja sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Sivullisen lavalle kipuavia eturivin tutkijoita jututtaa palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.

 

Kesätauon jälkeen sarja jatkuu loppuvuoden ajan elokuusta joulukuuhun. Tiedot teemoista, tutkijoista ja ajankohdista julkaistaan tuonnempana. 

Sivullisen ohjelmaa huhti–toukokuussa

To 25.4. klo 16.30

Boris Brander, Janne Bäckström ja Atte Huhtala: Salatieteiden Suomi – Esoteerinen ja okkultti Turku (Like) 

Salatieteiden historiaa Suomessa keskiajalta tähän päivään. 

 

Suomalaisen esoterian ja okkultismin keskus on jo keskiajalta lähtien ollut Turku, josta uudet virtaukset ovat levinneet muualle maahan. Kiehtovassa ja runsaasti kuvitetussa tietokirjassa paljastetaan kiinnostavimmat esoteeriset ilmiöt sekä suomalaisen okkultismin erikoisimmat hahmot ja kummallisimmat tapaukset. 

 

Perehtyneen historiantutkimuksen ja aikalaishaastatteluiden kautta on löytynyt paljon kiinnostavaa uutta tietoa myös rituaalimagian syvissä vesissä uiville. Samalla selviää, miksi salatieteet ovat vetäneet ihmisiä puoleensa niin menneinä aikoina kuin nykyäänkin. 

 

To 25.4. klo 18
Matti Mörttinen & Yannick Lahti: Politiikan pinnan vangit (Into) JULKKARIT

Kirjassaan Politiikan pinnan vangit Yannick Lahti ja Matti Mörttinen pohtivat mitä pinnallisuus on tehnyt politiikalle? Kirjailijat jatkavat Populismin anatomiasta tutulla tyylillä ja avaavat politiikan kiemuroita helposti lähestyttävästi, analyyttisesti ja ilmiöitä lohkovasti.

Viidenkymmenen viime vuoden aikana politiikka on muuttunut kuivasta asioidenhoidosta nopeaksi ja pinnalliseksi. Nyt poliitikon on pakko olla esillä ja reagoida kaikkeen välittömästi. Kuvallisuus on korostunut. Poliitikot pyrkivät hallitsemaan julkikuvaansa viihteen ja somen avulla. Mikä tähän on johtanut ja mitä se on tehnyt politiikalle? Mitkä ovat julkisuuspelin säännöt ja mikä viestintäkonsulttien rooli? Miten vaalijärjestelmämme on pinnallistanut politiikkaa?

Kirja sisältää poliitikkojen someseurantaa sekä asiantuntijoiden ja asianosaisten haastatteluja. Käsittelyyn pääsevät poliitikkojen kankitanssit ja muut seikkailut tosi-tv:ssä sekä eduskuntaan nousseet julkkikset painija Kelpo Gröndahlista lähtien – Sanna Marinia ja muita Instagramia tai TikTokia tehokkaasti käyttäviä poliitikkoja unohtamatta.

 

Pe 26.4. klo 15–17

Osmo Soininvaara: Voittoja ja tappioita (Teos) JULKKARIT

Tervetuloa Osmo Soininvaaran Voittoja ja tappioita -kirjan kaikille avoimeen julkistustilaisuuteen!

Voittoja ja tappioita on Osmo Soininvaaran poliittinen muistelmateos. Hänen uransa on edennyt niin sattuman kuin suunnitelmienkin ohjaamana montaa reittiä.

Yhteiskunnallisesti näkyvin niistä on vienyt 1960-luvun lopun nuorliberaaleista Helsinki-liikkeen ja Koijärven kautta yhdeksi vihreän liikkeen kantavista voimista ja Vihreää liittoa perustamaan - ja kaikkeen, mitä siitä on hänen kohdallaan seurannut.

Soininvaaran yhteiskunnalliselle ajattelulle perusvireen antanut tieteenala puolestaan on johtanut Helsingin yliopiston tilastotieteen laitokselta lopulta Aalto-yliopiston taloustieteen laitokselle. Lisäksi hän on ollut lukuisissa julkisissa luottamustoimissa muun muassa kansanedustajana, peruspalveluministerinä sekä pitkään Helsingin kaupunginvaltuustossa, kaupunginhallituksessa ja kaupunkisuunnittelulautakunnan varapuheenjohtajana.

Kun kyse on muistelmista, olennaista on tietenkin se, mitä elämästä on jäänyt selkeimmin mieleen. Soininvaaran tapauksessa niitä asioita lukijan onneksi riittää - niin voittoja kuin tappioitakin, kirjoittajalle ominaisella lämpimällä (itse)ironialla kerrottuna. 

 

La 27.4. klo 14

Anil Seth: Tietoisuus ja sen tutkimus

Faraday-palkittu neurotietieilijä Anil Seth Sussexin yliopistosta keskustelee tietoisuudesta ja sen tutkimuksesta, haastattelijoina filosofi Valtteri Arstila (Turun yliopisto) ja kasvatustieteilijä Benjamin Cowley (Helsingin yliopisto).

Anil Seth signeeraa keskustelun jälkeen kirjaansa Sinuna Oleminen, Tietoisuuden uusi tiede (Terra Cognita). Keskustelu käydään englanniksi.

 

Su 28.4. klo 15 
J.K. Ihalainen: Kultaiset vuoret 


Aiheena Suomi–Mongolia–Seuran 2024 julkaisema näköispainos vuoden 1993 klassikosta, J. K. Ihalainen: Kultaiset vuoret – Mongolian matkalta. Teos oli ilmestyessään maailman ensimmäinen matkaopas Mongolian kulttuuriin. Millainen oli kulttuurimatkailijan Mongolia silloin ja mitä Mongolia on tänään? Ja mikä sai Rosebud-kustantamon julkaisemaan tietokirjan Tšingis-kaanista?
Aiheesta keskustelevat historiantutkija Antti Ruotsala sekä kirjailija, kirjanpainaja J. K. Ihalainen. Luvassa värikäs keskustelu Mongoliasta vuonna 1992 ja tänään.
Yleisö voi tehdä kysymyksiä, kirjasigneerausta.

 

Ma 29.4. klo 18
Nina Lyytinen ja Satu Pihlaja: Tunnista manipulointi ja löydä omat rajasi (Atena) 

Tunnettujen psykologien käytännönläheinen kirja pureutuu manipuloivaan käytökseen ja siltä suojautumiseen.
Kun ihminen suostuu johonkin haluamattaan, häntä saatetaan manipuloida. Miksi niin käy ja millaisia tehokeinoja manipuloija silloin käyttää? Haitallisen vaikuttamisen tunnistamisesta ja rajojen asettamisesta on hyötyä niin ihmissuhteissa kuin työpaikoilla ja sosiaalisessa mediassakin.
Monipuolinen kirja kertoo manipulointitilanteista ja erilaisista varoitusmerkeistä sekä sisältää käytännön harjoituksia. Lukija oppii tarkastelemaan omaa toimintaansa ja viestintäänsä - saattaapa hän löytää manipuloijan piirteitä myös itsestään. 

Ti 30.4. klo 12
Conversation with Uddhab Pyakurel in Rosebud Sivullinen bookstore

Dr. Uddhab Pyakurel directs Kathmandu University’s international relations and was a key organizer of the latest World Social Forum (WSF) in Nepal. He will speak about the political process in Nepal, between India and China, and the future of global social movements. Among his publications is Challenging Authoritarian Capitalism: The Transformative Power of the World Social Forum, edited by Thomas Wallgren, Uddhab Pyakurel, Catalina Revollo Pardo and Teivo Teivainen, Routledge 2023. 

Comments by Satu Sundström on feminist movements, Teivo Teivainen on global political representation and Thomas Wallgren on Nordic South Asia solidarity. 

 

Ma 6.5. klo 18

Petri Laukka & Ari Turunen: Paha meri – Itämeren myrskyisä historia JULKKARIT

 

Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina. Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja Paha meri  kertoo elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.

Itämeri on pienestä koostaan huolimatta ollut usein taistelujen, hirmutekojen ja poliittisten kamppailujen myrskyisä näyttämö. Sen rannoilta ovat lähteneet monet maailmanpolitiikkaan vaikuttaneet mullistukset, joista jokainen on painanut jälkensä Itämeren kansojen elämään. Pietarista alkoi Venäjän vallankumous, Gdanskista toinen maailmansota. Liettuan kansalaisten rohkeudesta lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajoaminen, joka johti koko itäisen Euroopan valtiollisen kartan uudelleen muodostumiseen. 

Ari Turunen on tietokirjailija, jonka elämäntyö palkittiin viime syksynä Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla. Hänen tuotantonsa on laaja ja teoksia on julkaistu useissa maissa.

Petri Laukka on tietokirjailija ja toimittaja. Laukka on julkaissut tietokirjoja Suomen kulttuurihistoriasta. 

Klo 18 Kirjailijoiden haastattelu, haastattelijana toimii Kai Myrberg.

klo 18.30 sana vapaa kysymyksille ja kommenteille

Klo 18.45 Vapaata keskustelua, tekijät jakavat omistuskirjoituksia kirjaansa

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös striimin kautta https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.