Kaiken takana oli pelko. Kuinka Viro men

Paju, Imbi-Oksanen, Sofi

Mitä neuvostomiehitys ja sovjetisaatio merkitsivät Viron asukkaille? Miksi neuvostoterrorin uhrit eivät voineet puhua kokemuksistaan julkisesti? Millaisten disinformaatiokampanjoiden kohteeksi Viro on joutunut? Miten ihmiset selvisivät joukkotuhoon ja pelkoon perustuvassa järjestelmässä?

Kaiken takana oli pelko -artikkelikokoelma antaa vastauksia näihin kysymyksiin sekä valottaa rautaesiripun takaista todellisuutta Viron ja Baltian näkökulmasta. Maaliskuussa 2009 tulee 60 vuotta Viron maaliskuun kyydityksistä ja 20 vuotta Berliinin muurin murtumisesta, kylmän sodan loppumisesta. Vaikka muurin murtumisen myötä sortui myös neuvostodiktatuuri, miehitysten purkamisen prosessi on pitkä ja jatkuu yhä.

Kirjan ovat toimittaneet kirjailija Sofi Oksanen ja toimittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju. Teoksen kirjoittajiin kuuluu suomalaisia, virolaisia, vironvenäläisiä, yhdysvaltalaisia, englantilaisia ja venäläisiä asiantuntijoita ja todistajia. Oksasen ja Pajun lisäksi kirjassa ovat mukana esimerkiksi Aigi Rahi-Tamm, Tauno Tiusanen, Mikael Enckell, Jukka Rislakki, Edward Lucas ja Anne Applebaum.

---

20 vuotta rautaesiripusta, 20 vuotta Berliinin muurista, 60 vuotta Baltian maiden suurkyydityksistä… Tämä on kirja hinnasta, jonka Viro maksoi ihmiskunnan väkivaltaisimman utopian toteuttamisesta.
"Sovjetisoinnin ensimmäinen askel oli varmistaa poliittinen ja sotilaallinen valta" kirjoittaa Tarton yliopiston professori Olaf Mertelsmann. "Valtamonopoli oli neuvostoarmeijan miehittämässä maassa lähes täydellisesti sen omissa käsissä. Seuraava tehtävä oli saada hallintaan paikalliset sotavoimat ja poliisi ja riisua ne aseista. Siksi kommunistit ja heidän marionettinsa ottivat valvontaansa ensimmäisenä sisäministeriön ja armeijan. Laillisuuden nimissä toimimista pidettiin mielekkäänä, sopivia keinoja siihen olivat näennäisparlamentit ja nukkehallitukset."
Menneisyyden näennäisparlamentit ja nukkehallitukset ovat edelleenkin vakuuttaneet joitain soraääniä jopa Suomessa väittämään ettei Viroa miehitetty. Tällaisen väittämän Oksanen ja Paju kirjallaan kuitenkin lytistävät helposti. Viro miehitettiin, sillä kymmenien tuhansien ihmisten traagisten elämäntarinoiden ja muiden historiallisten todisteiden valossa olisi makaaberia ja loukkaavaa väittää kansan suostuneen Neuvostohallinnon alaisuuteen vapaaehtoisesti.
– Miksi Neuvostoliitossa valmistetaan kolmen hengen parisänkyjä? – Etkö tiedä, että Lenin on aina kanssamme...
Oliko Viron miehitys laiton? Miksi neuvostoterrorin uhrit eivät voineet puhua kokemuksistaan julkisesti ja mitä vaikutuksia sillä oli? Entä onnistuiko KGB muuttamaan läntistä historiankirjoitusta mieleisekseen? Miten ihmisen selvisivät pelon, sortotoimenpiteiden ja propagandan varaan rakennetussa yhteiskuntajärjestelmässä?
Tämä artikkelikokoelma etsii vastauksia muun muassa näihin kysymyksiin ja valottaa rautaesiripun takaista todellisuutta Viron ja Baltian näkökulmasta. Vaikka neuvostodiktatuuri sortui, miehityksen purkuprosessi on pitkä ja jatkuu yhä.
Kirjan ovat toimittaneet kirjailija Sofi Oksanen ja toimittaja, kirjailija ja elokuvaohjaaja Imbi Paju. Suomalaiselle yleisölle tuttujen kirjoittajien lisäksi kansainvälinen kirjoittajajoukko koostuu oman alansa asiantuntijoista ja tapahtumien todistajista. Kirjassa ovat mukana muiden muassa Aigi Rahi-Tamm, Tauno Tiusanen, Jukka Rislakki ja Anne Applebaum.
Tämä on kirja hinnasta, jonka Viro maksoi ihmiskunnan väkivaltaisimman utopian toteuttamisesta.
Käyttäytymisohje Neuvostoliitossa: 1. Älä ajattele! 2. Jos ajattelet, älä puhu! 3. Jos puhut, älä kirjoita! 4. Jos kirjoitat, älä allekirjoita! 5. Jos allekirjoitat, älä ihmettele!

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510351116
Ilmestymisvuosi: 2009
Kirjastoluokka: 32

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Lastenkirjakauppa Rosebud Mini0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Rosebud Katajanokka1
Keskusvarasto 3
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.