Ihminen on iso fasaani

Müller, Herta

Viiltävän groteski kertomus suuren toveri Ceauşescun ajan Romaniasta, sen eräästä saksalaiskylästä vailla tulevaisuutta, missä pöllö, kuoleman lintu, lentää talosta taloon, missä omenapuu syö itse omat omenansa, missä mylläri Windisch elää kiirastultaan maastamuuttopäätöksen ja passinsaannin välillä.

Mylläri Windisch polkee joka ilta myllyltä kotiin. Hän laskee päiviä ja vuosia, on laskenut siitä lähtien kun päätti muuttaa maasta. Hän katsoo talojen ikkunoita: jos verhot on otettu pois, hän tietää, että asukkaat ovat vihdoinkin saaneet passin. Hän kantaa pormestarille jauhosäkin toisensa perään, maksaa myös rahassa, mutta passia ei vain tule. Papilta saa papinkirjan vain sängyn kautta, ja jos vaimo on liian vanha tarkoitukseen, sitten on tyttären vuoro.
Näin Herta Müller kuvaa Romanian saksalaiskyliä, joilla ei ole tulevaisuutta, joista väki pakenee yhä nopeammin. Passinhankintahuolten lomitse suodattuu kuva Ceauşescun Romanian poliittisesta todellisuudesta: lastentarhan juhlissa ylistetään toveri Nicolaeta ja toveri Elenaa kaikkien lasten isänä ja äitinä, vuoriston sanatoriossa säilytetään hulluja, mm. kaivostyöläistä joka ”oli mennyt lakkoon”; viljelijöiden on luovutettava valtiolle kanoja ja kananmunia ja satoja kiloja maissia ja perunoita, joita he ovat kasvattaneet omilla peltotilkuillaan. Kirjan 50 pientä lukua valaisevat kaleidoskooppimaisin välähdyksin kukin oman särmänsä tästä todellisuudesta, rakentavat kokonaiskuvan siitä vasaranisku vasaraniskulta.

Romaniassa on jo tapahtunut kumous, olot ovat muuttuneet kirjassa kuvatuista, mutta vasta nyt sen sisältö avautuu lukijalle pohjia myöten. Vasta nyt ulkomaalainen voi ymmärtää pienimmätkin vihjeet, oivaltaa miksi kumous alkoi vähemmistön keskuudesta, miksi ihmisiä yhä virtaa länteen.

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789513090739
Ilmestymisvuosi: 2009
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria1
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio1
Rosebud Katajanokka0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Saatavilla käytettynä1
Ota yhteyttä (09) 611 290 tai [email protected]
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.