Unissakulkijat 2. Kirjanpitj Esch eli Anarkia 1903
30,00€ Osta
HUOM: Kirja on käytetty

Unissakulkijat 2. Kirjanpitäjä Esch eli Anarkia 1903

Broch, Hermann

"Salissa on nyt aivan hiljaista; näyttämöllä vallitsee ehdoton yksinäisyys jossa ei musiikilla ole sijaa, eivätkä tarjoilijatkaan saa kantaa pöytiin ruokaa eivätkä olutta; joka oli syömässä, laskee nyt lautaselle haarukkansa ja siihen lävistämänsä suupalan, ja kuuluu vain valonheittimen surina, ja sen kirkkaan valokeilan on valomies suunnannut ristiinnaulittuun tyttöön. Jonglööri kokeilee jo murhaajankäsissään yhtä pitkää tikaria; hän taivuttaa yläruumistaan taakse, ja käheän oudon huudon päästääkin nyt hän juuri kun veitsi viheltäen singahtaa hänen kädestään, ujeltaa halki näyttämön ja iskeytyy kumeasti mustaan puuhun aivan ristiinnaulitun tytön vartalon viereen. Ja äkkiarvaamatta miehellä sitten on molemmat kädet täynnä kiiltäviä tikareita, ja huutojen kajahdellessa yhä nopeammin ja yhä eläimellisempinä, suorastaan kiimaisempina, viuhuvat veitset yhä nopeammassa tahdissa halki näyttämön värisevän ilman, iskeytyvät puuhun yhä nopeammin napsahdellen, kehystämään kaitaa vartaloa, hentoja alastomia käsivarsia, kehystämään kasvoja jotka yhä hymyilevät, jähmeästi ja väkinäisesti, liehittelevästi ja vaativasti, rohkeasti ja pelokkaasti samalla kertaa. Esch oli jo itsekin nostamaisillaan kätensä kohti taivaita, hän olisi halunnut itsekin ristiinnaulittuna seisoa hennon naisen edessä ja omalla ruumiillaan ottaa vastaan uhkaavat veitset."

Brochin romaanitrilogia Unissakulkijat tarjoaa läpileikkauksen vuosien 1888 ja 1918 välisestä Vilhelm II:n ajan Saksasta. Se kuvaa maailmaa, jossa vanhat arvokäsitykset rappeutuvat ja tuhoutuvat, jossa ihminen ei enää voi tukeutua yleisesti hyväksyttyihin periaatteisiin eikä käsittää itse asioiden yhteyksiä, vaan kulkee elämänsä läpi kuin unissakävijä.
Romaanisarjan toisen osan keskushenkilö August Esch on saanut potkut työpaikastaan riitauduttuaan esimiehensä kanssa. Ystävänsä, ammattiyhdistysmies Martin Geyringin avulla hän saa uuden työpaikan Mannheimista, missä hän tutustuu myös teatteripiireihin. Tämä avaa hänelle uuden elämän ja taloudellisen toiminnan alueen, joka tuntuu tarjoavan laajempia näköaloja ja vaikutusmahdollisuuksia kuin pikkuporvarillinen kirjanpitäjäntoimi.

Eschin mielestä maailmassa on jotain perusteellisesti vialla, sen kirjanpito ei täsmää alkuunkaan: hyvät pannaan tyrmään ja pahat saavat hyvän palkan. Hänen ajatusrakennelmansa mukaan maailmassa vallitsee sovituksen ja hyvityksen periaate, ja sen mukaisesti hän yrittää saada kirjanpidon täsmäämään: hänen rakkautensa Hentjenin muoria kohtaan on määrä kirjaan vietynä hyvittää veitsenheittäjän apulaisena toimivan Ilonan kärsimä vääryys; suurliikemies Bertrandin rikoksen paljastaminen taas täyttäisi vajauksen joka syntyi kun hänet erotettiin esimiehensä väärinkäytösten takia ja sosialisti Martin joutui syyttään vankilaan. Mutta Esch on haihattelija, jonka kuvitelmat sulautuvat todellisuuteen ja todellisuus häipyy kuvitelmiin. Kuten Pasenowinkin tapauksessa, elämä itse tekee lopulta päätökset hänen puolestaan ja tasaa tilit.

 

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789513092665
Ilmestymisvuosi: 1990

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.