Jeesuksen Kristuksen evankeliumi
Ei saatavilla

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi

Saramago, Jose

Portugalin merkittävimmän nykykirjailijan persoonallinen, haastava – jonkun mielestä ehkä rienaavakin – tulkinta evankeliumien kertomasta.

Jeesuksen Kristuksen evankeliumi on Saramagon seitsemäs romaani. Se aiheutti ilmestyessään alkukielellä 1991 suoranaisen skandaalin, kun Portugalin varapääministeri kieltäytyi esittämästä sitä Euroopan kirjallisuuspalkintoehdokkaaksi. Saramagon tulkinta evankeliumien tutuista tapahtumista onkin hyvin omaperäinen ja haastava. Hän tuo niihin omia lisäyksiään ja painotuksiaan.

Hänen Jeesuksensa on mitä suurimmassa määrin maallisten vanhempiensa lapsi, joka ristiinnaulitsemisellaan toistaa Joosef-isän kohtalon. Isän tavoin hän myös kantaa sydämessään syyllisyyttä Betlehemin lastenmurhasta. Äidilleen ja sisaruksilleen hän tuntuu tarjoavan ennen kaikkea kummastuksen ja häpeän aihetta, mm. solmimalla suhteen huonomaineiseen Magdalan Mariaan.

Tähän realistiseen ainekseen solmiutuu mystinen säie. Salaperäinen kerjäläinen tuo Neitsyt Marialle sanoman tämän pyhästä tehtävästä, ja hän tai hänen maljansa ilmaantuvat uudelleen näkyviin kriittisinä hetkinä. Mystinen on myös paimen, jonka luona Jeesus viettää nuoruusvuotensa ja saa ”ammattikoulutuksensa”. Ovatko he Jumalan vai Saatanan asialla? Kaikkein eniten hämmästystä ja torjuntaa kirjassa herättänee kuva, jonka se antaa Jumalan ja Saatanan välisestä suhteesta ja Jumalan aikomuksista Jeesuksen suhteen. Kristityille evankeliumi on ”hyvä sanoma”, mutta Saramagon tulkinta tuntuu kääntävän sen kokonaan päälaelleen.

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789513107697
Ilmestymisvuosi: 1998
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.