Pylssy

Lingren, Torgny

Pienen kylän sanomalehtikirjeenvaihtajan työ jää kesken, kun päätoimittajalta tulee tiukka ukaasi keksittyjen uutisten kirjoittamisen lopettamiseksi. Onneksi mikään ei ole ikuista, päätoimittajakin kuolee jo 53 vuotta myöhemmin, joten uutisten kirjoittaja – nyt jo paikallisen hoivakodin yli satavuotias asukki – voi jatkaa kesken jäänyttä uutistekstiään.

Kaksi miestä, opettaja ja kiertelevä tekstiilikauppias, lyöttäytyvät yhteen Pohjois-Ruotsissa ensin lauluharrastuksen merkeissä. Ystävystyttyään he huomaavat löytäneensä yhteisen intohimon pylssyyn, perinneruokaan jonka perässä he lähtevät matkaamaan ympäri kyliä ja tienoita.

Pylssy (myös pylsy), ruokalaji joka valmistetaan hienonnetuista ruhon osista, usein sisälmyksistä, kypsennetään omassa liemessään. Hakkelusta. Alun perin ”bulscha” kreikan sanasta ”balsamon”, alkujaan seemiläinen sana, joka tarkoittaa sitkasta hartsin ja tuoksuvien juoksevien öljyjen sekoitusta (katso Balsamikuusi). Kuvaannollisessa mielessä lohtu, armo, lääkitys ja lievitys.

Opettajaa leimaa immuniteetti seudulla valtoimenaan riehuvaan tuberkuloosiin. Vaatekauppias puolestaan saattaa olla osittaista muistinmenetystä poteva natsirikollinen Martin Bormann, joka sodan loppumainingeissa hävisi tietymättömiin. Epätodennäköinen parivaljakko jakaa saman katon pylssyä joka keskiviikko tarjoavan Eva Marklundin luona. Mutta jospa miehet olisivatkin vain pysyneet Evan pylssyssä…

Torgny Lindgrenin Pylssy on vallankin alkupuoleltaan fantastisen hauska kirja, jonka perusasetelmana 50 vuoden takaisia tapahtumia penkovan uutisten kirjoittajan näkökulma on vähintäänkin erikoinen. Kirjoittaja kertoo myös kirjoittamisesta itsessään. Kuinka pitää saada virke rakennettua. Rytmi on rauhallinen, lämmin. Valitettavasti tarina ei jaksa ihan loppuun asti alun tapaan vetää, mutta kaikkineen Pylssy on viihdyttävä romaani, mainion kirjoittajan fiksu kirja. Suosittelen.

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789513126261
Ilmestymisvuosi: 2003
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Rosebud Katajanokka0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Saatavilla käytettynä1
Ota yhteyttä (09) 611 290 tai [email protected]
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.