Häivähdys punaista

Tuomioja, Erkki

Kuka tai mikä Hella Wuolijoki oikein oli: oliko tämä tunnettu näytelmäkirjailija, liikenainen ja radiojohtaja kaikkien rooliensa takana sittenkin vakooja? Entä hänen suomalaisille tuntematon sisarensa, Britannian kommunistipuolueen taustavaikuttaja Salme Pekkala-Dutt?

Virolaiseen keskiluokkaiseen Murrikin perheeseen syntyi 1880-luvun lopulla neljä tytärtä ja poika. Ellasta ja Salmesta tuli suomalaisia ja toisesta myöhemmin britti. Lisäksi heistä tuli Stalinia ja neuvostovaltiota ihannoivia vallankumouksellisia? Mikä oli heidän todellinen, mikä kuviteltu roolinsa sosialistien kansainvälisessä verkostossa ja sotien ajan poliittisissa väännöissä?

Erkki Tuomioja on etsinyt vastauksia näihin ja myös moniin muihin kysymyksiin. Niistä syntyi tämä historiantutkijan ja löytöretkeilijän kirjoittama kaksoiselämäkerta, joka kartoittaa paitsi perhesiteitä myös ensimmäisen ja toisen maailmansodan aikaisia poliittisia yhteyksiä, avaa ovia salonkeihin, salaisiin neuvotteluhuoneisiin ja intiimeihin sisätiloihin. Se seuraa rohkeasti ja raikkaasti kahta tahtonaista ja heidän monia miehiään kansainvälisen politiikan, vallan ja kaupankäynnin maailmassa.

Erkki Tuomioja kiinnostui isoäitinsä Hella Wuolijoen ja tämän sisaren vaiheista ensisijaisesti historiantutkijana. Hän keräsi tietoja kymmenen vuoden ajan. Niitä kertyi Vappu Tuomiojan jäämistön ja Kansallisarkiston lisäksi erityisesti Manchesterista, National Museum of Labour History’stä, Moskovan arkistoista ja turvallisuuspoliisin arkistoista niin Tukholmasta, Lontoosta kuin Brysselistäkin.

Virolainen Ella Murrik tuli Suomeen 1900-luvun alussa opiskelemaan ja alkoi Aino Kallaksen saattelemana seurustella ajan vaikutusvaltaisimmissa piireissä. Pian hän tutustui myös Sulo Wuolijokeen, avioitui ja elätti perhettä kirjailija Hella Wuolijokena, jonka suomalaiset tuntevat ennen muuta mahtavan Niskavuori-sarjan luojana ja Yleisradion sotien jälkeisenä pääjohtajana. Mutta Hella Wuolijoki janosi myös poliittista vaikutusvaltaa. Vaikka hän ei ollut koskaan minkään kommunistipuolueen jäsen, hänellä oli läheiset suhteet Neuvostoliiton tiedustelupalveluun. Ne pohjautuivat jo vuonna 1905 syntyneeseen kontaktiin Anatoliksi kutsutun bolševikkiagentin kanssa, josta tuli Neuvostoliitossa GPU:n keskeisiä johtajia. Hella Wuolijokea onkin vaikea kategorisoida poliittisesti, sillä virolaisen ikonin Jaan Tõnissonin elinikäisenä ystävänä ja pitkään myös Väinö Tannerin kanssa yhteistyössä toimineena hän halusi sovittaa yhteen niin Viron, Suomen kuin Neuvostoliitonkin edut toisen maailmansodan alla. Tämä muiden roolien varjoon jäänyt poliittisen toimijan rooli vaati Tuomiojan mielestä pöyhimistä, etenkin kun selvisi, että arkistoissa oli runsaasti tutkimatonta materiaalia.

Salme Murrik karkasi kotoaan 17-vuotiaana Moskovaan ja hakeutui huippukouluun, jonka käymisen maksoi opettamalla muita. Lopulta hänkin tuli Siperian kautta Suomeen, missä solmi avioliiton sittemmin ministerinä toimineen Eino Pekkalan kanssa. Vuonna 1920 Salme Pekkala matkusti Kominternin edustajana Englantiin, jäi sinne ja avioitui intialaisruotsalaisen Rajani Palme Duttin kanssa, joka oli Englannin kommunistipuolueen keskeisiä johtajia. Salme Duttista tuli puolueen tärkeä taustavaikuttaja, mutta hän jätti jälkensä muuallekin, mm. Elmer Diktoniuksen Hårda sånger -runokokoelmaan, jonka riveiltä heijastuvat hylätyn miehen tunteet.

Erityisesti Hella Wuolijoki seurusteli vaivattomasti yli puolue-, valtio- ja kansallisuusrajojen. Hän solmi hyviä suhteita, minne ikinä menikään. Poikkeuksen muodostaa Väinö Tanner, johon siteet katkesivat sotasyyllisyysoikeudenkäynnin kovina aikoina.

Kirjan on suomentanut Heikki Eskelinen englanninkielisestä käsikirjoituksesta A DELICATE SHADE OF PINK. Virolainen Varrak-kustantamo on julkaissut teoksen vironkielisen laitoksen nimellä ÕRNROOSA Riina Jesminin kääntämänä. Saksassa teos ilmestyy alkuvuodesta 2008, kustantajana Militzke Verlag e.K.

 

Kustantaja: Tammi
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789513136932
Ilmestymisvuosi: 2006

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.