Totuudenetsijät - Esoteerinen henkisyys Akseli Gallen-Kallelan, Pekka Halosen ja Hugo Simbergin taiteessa

Kokkinen, Nina

Eletään kesäkuuta 1893. Illan emäntänä toimii kirjailija Minna Canth, paikalla on taiteilijoita puolisoineen. Pöydälle on asetettu lasi ja kirjaimin koristeltu alusta. On aika kutsua henkimaailma paikalle. Spiritualistinen istunto voi alkaa. 

Totuudenetsijät loihtii eloon innostuksen okkultismiin 1900-luvun vaihteessa. Pääosassa ovat kolme klassikkotaiteilijaa: Akseli Gallen-Kallela, Pekka Halonen ja Hugo Simberg. Taiteilijat hakivat vastauksia elämän suuriin kysymyksiin teosofiasta, spiritualismista, parapsykologiasta, vapaamuurariudesta, tolstoilaisuudesta ja varhaisesta satanismista. 

Nina Kokkinen paljastaa taiteilijoiden ja teosten yhteyksiä esoteerisiin liikkeisiin ja vaihtoehtoiseen henkisyyteen. Hän valottaa Gallen-Kallelan jälleensyntymistä koskevia käsityksiä, Simbergin taidekäsitysten kytkeytymistä seksuaalimagiaan ja jälkiä, jotka spiritualismi jätti Halosen alttaritauluihin. Gallen-Kallela, Halonen ja Simberg loivat uutta taidetta uskonnollisiin ympäristöihin, vaikka esoteerinen symboliikka hankasi perinteistä kirkollista kristillisyyttä vastaan. 

Totuudenetsijät avaa aivan uudenlaisen tavan nähdä Suomen rakastetuimmat taiteilijat ja heidän teoksensa. Mitä piilee Porin Juselius-mausoleumin ja Tampereen tuomiokirkon maalausten tai Kotkan ja Mikkelin kirkkojen alttaritaulujen taustalla? 

Nina Kokkinen työskentelee tutkijana Turun yliopiston historian, kulttuurin ja taiteiden tutkimuksen laitoksella.

Kustantaja: Vastapaino
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789517687140
Ilmestymisvuosi: 2019
Kirjastoluokka: 70.92
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Vastapaino

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.