Kirjoituksia Väinö Linnasta

Arnkil, Antti

Kirjoituksia Väinö Linnasta -antologia avaa uusia näkökulmia Linnan tuotantoon.


Kirjoituksissa tarkastellaan muun muassa Linnan kaunokirjallisen ja esseetuotannon suhdetta, Linnan ironian ulottuvuuksia, Tuntemattoman sotilaan uusisänmaallista haltuunottoa ja sen ongelmia, Linnan naishahmoja, romaanien vähälle huomiolle jääneitä henkilöhahmoja, tekstien poliittisuutta nykyhetkeä vasten, Linnan historianfilosofiaa sekä kirjojen dramaturgiaa ja äänimaisemia.

Linna näyttäytyy paitsi suurena tarinankertojana myös temaattisen kehittelyn mestarina, jonka tuotannon eri puolet valaisevat toisiaan: muisti, historia, arkinen elämä, politiikka, filosofia, suomalaisuus, kirjoitetun ja eletyn väliset jännitteet. Nykylukijan on mahdollista tarkastella Linnaa yhtä aikaa tuotantona, jonka liikkuma-ala on valtava, ja viisikymmenvuotisena vastaanottohistoriana, joka itsessään muodostaa arvoituksellisen tulkintojen ja mielikuvien maaston.

Neljäntoista kirjoittajan tekstien lisäksi julkaistaan ensi kertaa suomeksi Väinö Linnan ja kirjailija Lars Gustafssonin keskustelu, joka käytiin Täällä Pohjantähden alla -romaanin valmistuttua.


"Erityisen antoisaa ja tärkeää Linnassa on se, että hänen tuotannostaan ei kukaan voi sanoa viimeistä sanaa. Tämänkin asian syyt ovat sekä historialliset että kirjalliset. Historiallisesti syy on yksinkertaisesti se, että Linnan teoksiin liittyy niin paljon ihmisten tunteita, elämänhistorioita ja omakohtaisia käsityksiä, ettei mikään tulkinta koskaan voi tyydyttää niitä kaikkia. Kirjallinen syy puolestaan on Linnan teosten avoimuus ja jopa anarkistisuus: niille ominaista on viimeisten sanojen ja lopullisten totuuksien kaihtaminen. Linnan teksti tuottaa merkityksiä, tulkintoja ja kokemuksia, joita kukaan eikä mikään voi omia; tulkintojen ja näkökulmien liikettä ei voi sulkea, vaan se jatkuu ja muuttuu jokaisen uuden lukutapahtuman myötä." (ote kirjan esipuheesta) Kirjoittajat: Antti Arnkil, Mikko Jakonen, Janna Kantola, Pauli Kettunen, Tapani Kilpeläinen, Inkeri Koskinen, Kyösti Niemelä, Outi Nyytäjä, Johanna Oksala, Pauli Pylkkö, Mika Pöyhönen, Olli Sinivaara, Jarkko S. Tuusvuori, Tommi Uschanov.

Kustantaja: Teos
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789518510713

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.