Punainen eksodus - Tutkimus seksityöstä Suomessa
Ei saatavilla

Punainen eksodus - Tutkimus seksityöstä Suomessa

Kontula, Anna

Seksityön ja prostituution voi nähdä toisinkin.

Ovatko prostituoidut kellariin kahlehdittuja ihmiskaupan uhreja vai luksuselämää viettäviä escorteja? Suomalaisen seksityön todellisuus on paljon arkisempi kuin mielikuvamme: tavanomaisia ihmisiä tavanomaisine haluineen ja tarpeineen.

Punainen exodus perustuu seksityöntekijöiden kirjoituksiin ja haastatteluihin, ja sen välittämä kuva seksikaupasta poikkeaa ratkaisevasti vallitsevista myyteistä. Seksityöntekijöitä yhdistää vahva vapauden eetos: alalle ei päädytä niinkään suurten tulojen, traumaattisen menneisyyden tai pakon vuoksi, vaan koska seksin myynti vapauttaa tiukan kontrollin ja matalan palkan palvelutöistä. Prostituutio voi olla väylä oman seksuaalisuuden kehittämiseen tai yhteiskunnalliseen kapinaan, mutta ennen muuta se on keikkatyötä, jossa myydään fantasioita ja jossa jaksaminen vaatii omien rajojen kunnioittamista.

Punainen exodus avaa uuden näkökulman myös poliittiseen prostituutiokeskusteluun. Seksityöntekijöiden mukaan heidän hyvinvointiaan eivät uhkaa niinkään pahat rikollisjärjestöt kuin leima, joka sulkee ulos yhteiskunnasta ja estää akuuteissakin tilanteissa turvautumisen poliisiin tai terveyspalveluihin. Tästä syystä suuri osa prostituoitujen auttamiseen tähtäävää lainsäädäntöä on käytännössä heikentänyt heidän asemaansa.

Kaupallinen seksi sijaitsee sukupuolen, luokan, etnisyyden ja seksin valtarakenteiden risteyksessä. Siten se on luonteeltaan ambivalentti ja sisältää sekä riiston että autonomian elementtejä. Seksuaalinormeja rikkova työväenluokkainen nainen on edelleen lainsuojaton, mutta myös monin tavoin etuoikeutettu suhteessa säädyllisempiin sisariinsa.

Anna Kontula on tutkija, joka väittelee aiheesta syksyllä Tampereen yliopistoon.

"Anna Kontulan Punainen eksodus on Suomessa harvinaisuus: feministin prostituutiotutkimus, jossa puhuvat alan ihmiset itse." – Susanna Luikku, Apu

"Anna Kontulan tutkimus on hyvin kirjoitettu, haastava raportti siitä, millaista suomalaisten seksityöntekijöiden elämä on, ja miten he sen itse kokevat. -- Kontulan kirja panee miettimään, pitäisikö seksityötä säätelevää lainsäädäntöä sittenkin muuttaa suvaitsevaisempaan suuntaan." – Tuija Parvikko, Helsingin Sanomat

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789520102128
Ilmestymisvuosi: 2008
Kirjastoluokka: 30

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.