E=mc2

Bodanis, David

Maailman tunnetuimman yhtälön elämäkerta

E=mc2 on valistava ja viihdyttävä tietokirja, jota lukee kuin romaania. Se tarjoaa värikästä tieteenhistoriaa, joka ei vaadi pohjatietoja, mutta on kiehtova elämys myös luonnontieteisiin perehtyneelle lukijalle.

E=mc2 on muuttanut maailmaamme enemmän kuin mikään muu yksittäinen keksintö. Yhtälö julistaa aineen voivan muuttua niin, että sen sisältämä jähmettynyt energia vapautuu. Yhtälöä sovelletaan lasereissa, gps-satelliittipaikantimissa, arkeologisessa radiohiiliajoituksessa, televisioiden kuvaputkissa, palohälyttimissä ja ydinvoimaloissa. Ennen kaikkea se on vaikuttanut tapaan, jolla hahmotamme maailmankaikkeuden ja oman paikkamme siinä. Sen ansiosta tiedämme, kuinka planeettamme pysyy lämpimänä, kuinka tähdet ja mustat aukot syntyvät ja kuinka maailmamme tulee loppumaan.

David Bodanis kirjoittaa yhtälön vaiheet kiehtovaksi kertomukseksi, joka on täynnä tieteentekijöiden dramaattisia kohtaloita ja historian käännekohtia: köyhä kirjansitoja Michael Faraday pääsee onnekkaan sattuman ansiosta tutkimusapulaiseksi ja löytää sähkömagneettiset kentät, Voltairen rakastajatar Emilie du Châtelet keksii energian määritelmän ennen kuin kuolee synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin ja 19-vuotias brahmiinimunkki Subrahmanyan Chandrasekhar kehittää helteisellä laivamatkalla teorian mustien aukkojen synnystä. Kun Albert Einstein vuonna 1905 huipentaa tiedeyhteisön pitkän kehitystyön antamalla yhtälölle muodon E=mc2, kestää jonkin aikaa ennen kuin häntä ymmärretään - häntä ei vähään aikaan kelpuuteta edes oppikoulun opettajaksi.

 

Kustantaja: Tammi pokkarit
Sidosasu: Pokkari
ean: 9789520411213
Ilmestymisvuosi: 2019
Kirjastoluokka: T53.11
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2308Tietopokkarit

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma2
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.