Tehokkuuden toiveuni
Ei saatavilla

Tehokkuuden toiveuni

Yliaska, Ville

1970-luvun öljykriisi pysäytti kaikki teollisuusmaat. Kriisin myötä talouspolitiikan perusperiaatteet asetettiin suurennuslasin alle ja julkisen sektorin roolia ryhdyttiin uudelleenarvioimaan. Suomessakin öljykriisin myötä noussut työttömyys säikäytti poliittisen eliitin. Presidentti Kekkonen kutsui tilannetta ”hätätilaksi” ja pääministeri Kalevi Sorsa kutsui koolle suomalaisen poliittisen ja taloudellisen eliitin pohtimaan ”konsensusta”, jolla Suomi selviäisi informaatioyhteiskunnan synnyttämästä rakennemuutoksesta. Murros vaati kaikilta puolueilta uutta linjanvetoa suhteessa yhteiskunnan rakenteisiin ja politiikan suuntaan. Useat tuolloin hahmotellut uudistukset toteutettiin 1980-luvulla ja viimeistään 1990-luvun laman aiheuttaman sokin myötä.

Olennainen osa tätä murrosta oli julkisen sektorin markkinaistaminen, joka löi hyökyaallon lailla läpi teollisuusmaiden 1980- ja 1990-luvuilla. Kilpailuttamisen, yksityistämisen ja tulosjohtamisen luvattiin tehostavan julkista sektoria ja ohjaavan kriisiytyneen hyvinvointivaltion ulos suunnitelmatalouden ja byrokratian umpikujasta. Suomi halusi ja toimi kaiken aikaa uudistusten aallonharjalla. Miten markkinaistamisen muoti tuli Suomeen ja kuinka se perusteltiin? Millainen oli uusi valtio, jonka piti korjata hyvinvointivaltion ongelmat? Mihin toimiin Suomessa ryhdyttiin ja mitkä olivat niiden tavoitteet? Toteutuivatko markkinamiesten lupaukset vai jäikö käteen musta pekka ja entistä tunkkaisempi byrokratia?

Kustantaja: Into
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789522643186
Ilmestymisvuosi: 2014
Kirjastoluokka: 92.74

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.