Aikani Amerikassa

Salminen, Sally

Kirjailija Sally Salminen (1906-1976) eli suomalaisittain täysin ainutlaatuisen elämän. Hän syntyi suureen pienviljelijäperheeseen Ahvenanmaan saaristossa. Vuonna 1930hän lähti kotiapulaiseksi laman runtelemaan USA:han ja palasi kuuden vuoden kuluttua Pohjolaan maailmankuuluna kirjailijana voitettuaan ruotsalais-suomalaisen romaanikilpailun käsikirjoituksellaan Katrina (suom. Juha Hurme, Teos, 2019). Sittemmin hän asettui Tanskaan aviomiehensä, taiteilija Johannes Dührkopin kanssa.Salminen kirjoitti pitkän uransa aikana niin romaaneja, matkakertomuksia kuin omaelämäkerrallisia teoksia. Kirjoittaminen oli hänelle tapa nousta alaluokasta ja rikkoa kahleita myös naisena.

Omaelämäkerrallinen Aikani Amerikassa julkaistiin ruotsiksi 1968. Siinä Sally Salminen kertaa vuosiaan kotiapulaisena ja keittäjättärenä Manhattanin vaihtuvissa miljonääriperheissä. Vähäisen vapaa-aikansa hän vietti usein muiden skandinaavien, mukaan lukien Aili-siskonsa, kanssa Scandinavian Educational Clubilla Harlemissa.

Salminen ei lainkaan viihtynyt raskaassa työssään ja koki - aivan oikeutetusti - olevansa milloin tahansa korvattavissa. Hän tunsi yhä uudestaan olevansa ulkopuolinen, jota vaivasi aika ajoin jopa "vihansekainen kateus". Kuvaukset työnantajista ovat humoristisen tarkkanäköisiä, pisteliäitäkin.

Aikani Amerikassa on samalla upea aikalaiskuvaus New Yorkista: Salminen tekee näkyviksi sekä arkisia yksityiskohtia että hyväksyttyjä sorron mekanismeja.

 

Kustantaja: Teos
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523632431
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2307Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma1
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.