Helsinki 1952 - Kansainvälistyvä pääkaupunki

Kolbe, Laura; Nyström, Samu; Kupila, Jari

Runsaasti kuvitettu historiateos Helsingin suuresta vuodesta.

Kesän 1952 olympiahuuma tuntuu jälkikäteen itsestään selvältä osalta Helsingin historiaa, mutta sitä se ei sittenkään ollut. Miten kisat saatiin ja mitä ne merkitsivät Helsingille ja helsinkiläisille? Millaista kaupunkilaiselämä oli tuolloin Helsingissä ja mitä muuta kaupungissa tapahtui vuonna 1952?

Professori Laura Kolbe kuvaa, kuinka kisoihin valmistautuvan Helsingin suurkaupunki-identiteetti vahvistui. Suomen pääkaupungin vetovoima tuntui kaikkialla maassa. Uusia esikaupunkeja suunniteltiin liitosalueille ja kaupunkia ehostettiin ja kunnostettiin olympialaisia varten.

Dosentti Samu Nyströmin osuudessa tarkastellaan kaupunkilaisia ja kaupunkielämää ja piipahdetaan esimerkiksi Eläintarhan ajoissa.
Jari Kupila kuvaa henkistä jälkeä, jonka olympiaisännyys jätti. Syntyi visio kansainvälisten suurtapahtumien kaupungista, idän ja lännen kohtauspaikasta.

Mutta miksi köyhä maa ylipäänsä haki kallista kisahanketta? Ja miksi olympiapäättäjät antoivat vuoden 1947 poliittisessa tilanteessa kisat maahan, joka soti Saksan rinnalla, jonka edustaja KOK:ssa istui sotasyyllisenä vankilassa ja jonka yllä leijui uhka kommunistien vallankaappauksesta?

Teos jatkaa Helsinki-kirjasarjaa, jossa on aikaisemmin julkaistu Helsinki 1918 - Pääkaupunki ja sota, Helsinki 1945 - Pääkaupunki ja rauha sekä Helsinki 1939 - Pääkaupunki ja suuri käänne.

FT Laura Kolbe on Helsingin yliopiston Euroopan historian professori. Hänen kirjallinen tuotantonsa on laaja ja käsittää sekä historiatieteen tutkimuskirjallisuutta että suuren yleisön kirjoja.

FM Jari Kupila on pitkän linjan palkittu urheilukirjoittaja. Hän on keskittynyt urheilujournalistina sekä urheilua käsittelevänä tietokirjailijana ja tiedetoimittajana erityisesti urheilun yhteiskunnallisen roolin tarkasteluun osana suomalaisuutta ja sen historiaa. Hän myös valmistelee väitöskirjaa suomalaisen urheilukulttuurin roolista osana suomalaisuuden modernisaation historiaa.

FT Samu Nyström on historiantutkija ja tietokirjailija, jonka kirjallinen tuotanto on keskittynyt Helsingin kaupunkihistoriaan.

 

Kustantaja: Minerva
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523755444
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 92.7

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.