391

Mäkelä, J. Pekka

Sairaskodin hoitaja tunnistaa työtoverinsa kuvasta, joka esittää toisen maailmansodan loppuvaiheissa lentomatkalla kadonnutta rintamavalokuvaajaa. Missä tämä on ollut, ja miksi tämä ei ole vanhentunut juuri ollenkaan lähes viidessäkymmenessä vuodessa?

Hiljaisen yövuoron mittaan purkautuu kummallinen tarina kaukaa tulevaisuudesta tulleesta retkikunnasta ja sen matkaan vahingossa joutuneista ihmisistä. Retkikunta matkustaa ajassa Rooman valtakunnan hajoamisen aikaan päästäkseen käsiksi Aleksandrian maailmankuulun kirjaston kokoelmiin. Retkikunta aikoo varastaa antiikin korvaamattoman kirjallisen perinnön talteen tuleville sukupolville – ennen kuin se tuhoutuu alkavan keskiajan ja uskonkiihkoilijoiden käsissä.

Mutta kaikki ei sujukaan aivan suunnitelmien mukaan. Retkikunnalla on nyt riesanaan joukko vastentahtoisia, omasta ajastaan mitään kysymättä tempaistuja apulaisia, joita kiinnostaa kirjaston aarteita enemmän pääsy takaisin kotiin – omaan aikaansa. Eikä vuoden 391 jKr. Egypti ole muukalaisille turvallinen paikka: uskonnolliset ja etniset ristiriidat kytevät roomalaisten ja piispojen hallitseman kaupungin kaduilla.

Hoitaja työtovereineen matkustaa Egyptiin etsimään jälkiä merkillisen retkikunnan käynnistä yli 1500 vuotta aikaisemmin. Oliko koko tarina sittenkin vain pelkkää kuvitelmaa?


J. Pekka Mäkelä (s. 1962) tunnetaan suomentajana, musiikkitoimittajana ja musiikintekijänä. Hän on kääntänyt mm. kahdeksan Philip K. Dickin romaania ja lukuisia musiikkikirjoja. Hän on myös kirjoittanut vuonna 2003 ilmestyneen Kotistudio-oppaan. 391 on hänen ensimmäinen tieteisromaaninsa.


"Vahva näyttö J. Pekka Mäkelän taidosta kirjoittaa virtaavaa, elävää tekstiä."
- Jussi Ahlroth, Helsingin Sanomat

"Erittäin hyvin kirjoitettu, hallittu kokonaisuus, jota on ilo lukea. Philip K. Dickin tavoin Mäkelällä on silmää arjen pienille ongelmille, kuten päähenkilön onnahteleville yrityksille edetä naissuhteissaan ja löytää mielekkyyttä ajan pirstomalle elämälleen."
- Juha K. Tapio, Kaleva

"391:n aikamatka Aleksandriaan on kiehtova lukukokemus, ja ennen kaikkea aikamatka ihmisyyteen, siihen miten vähän olemme muuttuneet aikojen saatossa ja miten vähän tulemme ehkä muuttumaan."
- Anne Leinonen, Kosmoskynä

"Egyptiin sijoittuvat jaksot ovat parhaimmillaan Aleksandriaa ja kirjaston aarteita kuvattaessa."
- Erkki Widenius, Lapin Kansa

"Nokkelia käänteitä, runsaasti yksityiskohtia, seikkailuhenkeä. [...]jännitystä sarjakuvatarinan lailla."
- Matti Saurama, Ilta-Sanomat

"Mäkelä moniäänistää suomalaisen tieteiskirjallisuuden kenttää ja vie sitä osaltaan Waltari-henkisen historiallisen romaanin suuntaan."
- Suonna Kononen, Karjalainen

"J. Pekka Mäkelän romaanin 391 henkilöt ovat vahvaa tekoa."
- Annamari Saure, Me Naiset

"Teos tekee kunniaa lajin [scifin]tunnistettavimmille piirteille: tarjolla on ufo-seikkailua ja aikamatkailua. Mäkelä on kokenut tietokirjoittaja ja kääntäjä, mikä näkyy hänen kyvyssään kirjoittaa asiapitoisesti ja hillitysti hämmästyttävistä tapahtumista... Mäkelän tapa kuvata aikamatkailun periaatetta maistuu jopa omaperäiseltä."
- Markku Soikkeli, Kiiltomato

"Mäkelä hallitsee lajityypin kielen, ja teoksessa onkin paikoin mukavan vanhanaikainen tunnelma. Liialliseen tieteellisen terminologian viljelyyn hän ei sorru, vaan teoksen lukee kyllä lajityyppiä vähemmän tuntevakin... Mukaansatempaava lukupaketti."
- Kirsi Soini, Urjalan Sanomat

"Mielenkiintoinen avaus. Seuraajaa kannattaa odottaa."
- Seppo Lehtinen, Turun Sanomat

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789524712941
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.