Georg Büchner ja Dantonin kuolema – Vallankumousdraama vai tragedia?

Pohjola, Riitta

Jos Shakespeare oli viime vuosituhannen nero, niin Georg Büchner (1813-1837) oli viime vuosituhannen lupaus. Tässä teoksessa he kohtaavat.

Büchner oli opiskelijaradikaali, joka kiihotti kansaa kapinaan verotilastoihin ja Raamattuun vedoten. Hän oli poliittisen toimintansa vuoksi vangitsemisuhan alla kirjoittaessaan 21-vuotiaana esikoisnäytelmänsä Dantonin kuolema. Se on maailmankirjallisuuden kiistellyimpiä ja ristiriitaisimmin tulkittuja näytelmiä. Büchnerin kuollessa hänen papereistaan löytyi keskeneräisenä maailmankirjallisuuden ensimmäinen köyhälistötragedia Woyzeck. Miten Büchner vastaa kysymykseen väkivallan oikeutuksesta tavoiteltaessa oikeudenmukaista ja parempaa maailmaa?

Riitta Pohjola tutkii Büchnerin draamaa useista eri näkökulmista. Hän yhdistää historialliseen ja poliittiseen tarkasteluun Slavoj Zizekin inspiroiman psykoanalyyttisen näkökulman sekä feministisen luennan ja Shakespearen dramaturgian. Keskeisiksi nousevat näytelmän naishahmot. Dantonin kuolema purkaa tragedian sankaria, mutta rakentaa sankarittaria naisten noustessa marginaalista keskiöön näytelmän lopussa.

Kirja tarkastelee myös kahta 1900-luvun dramaatikkoa suhteessa Dantonin kuolemaan: poliittista draamaa kehittänyt Brecht hylkäsi tragedian, Heiner Müller tarttui siihen uudelleen edistysuskon raunioilla viime vuosisadan lopulla.

Riitta Pohjola on dramaturgi ja draamantutkija. Hän on erikoistunut saksalaiseen näytelmäkirjallisuuteen ja opettanut draamaa eri yliopistoissa ja korkeakouluissa. Hänen väitöskirjansa on ensimmäinen suomalainen Büchneriä käsittelevä tutkimus. Se valottaa kirjallisuudesta ja teatterista kiinnostuneelle lukijalle ansiokkaasti ja havainnollisesti erilaisia lähestymistapoja draamaan.


"Teos kutsuu lukemaan Büchneriä draaman uudistajana. Pohjola kirjoittaa lihallista kieltä, viisaasti, sivistyneesti."
– Hanna-Leena Helavuori, Helsingin Sanomat

"Pohjolan työ on arvokas lisä suomalaisen draamatutkimuksen harvalukuiseen väitöstasoiseen tutkimukseen. Teoksella on sanansa sanottavana myös kansainvälisessä keskustelussa."
- Olli-Pekka Ulkuniemi, Aamulehti

"Ansiokkaiden Büchner ja Müller-editioiden rinnalla pitkään työn alla ollut väitöskirja näytelmästä Dantonin kuolema osoittaa, mitä syvällinen oppineisuus omalla alalla parhaimmillaan merkitsee."
- Pentti Paavolainen, Teatteri

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789524713139
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 771

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.