Clara ja varjot

Somoza, José Carlos

Vuosi 2006. Hyperdramaattinen taide ja interaktiiviset taideshokit niittävät suosiota kansainvälisissä taidepiireissä. Maalauspohjina käytetään ihmisiä, joita pohjustetaan, muokataan ja maalataan taiteilijan näkemysten mukaisesti.

Kun Defloraatio-nimisenä teoksena työskennellyt neljätoistavuotias Annek murhataan, Wienin poliisi ja Itävallan sisäasiainministeriö valahtavat voimattomiksi. Mahtava Van Tysch -säätiö painostaa niitä pitämään rikoksen salassa, jottei uutinen herättäisi malleissa paniikkia ja HD-taiteen ostajissa epäluottamusta.

Samaan aikaan madridilaisessa galleriassa poseeraava Clara Reyes houkutellaan mukaan vaativaan taideteokseen. Clara astuu pelon ja lumon pyörteeseen, joka imaisee hänet ehdoitta mukaansa Amsterdamin Rembrandt-näyttelyn avajaisten lähestyessä.

Kuubalaissyntyinen, Madridissa asuva José Carlos Somoza (s. -59) on Espanjan nykykirjallisuuden palkittuja kärkinimiä. Julkaistuaan esikoisromaaninsa vuonna -94 hän jätti psykiatrin uransa. Somoza on kirjoittanut tähän mennessä yhdeksän romaania, ja hänen teoksiaan on käännetty 20 kielelle.

Somoza sulauttaa dekkarin ja fantasian tyylikkäästi toisiinsa. Clara ja varjot heijastaa nykypäivän turmeltuneisuutta – rahan, materian ja ulkonäön ylivaltaa – ja herättää olennaisia kysymyksiä taiteen ja ihmiselämän perimmäisestä arvosta.


“Clara ja varjot on mukaansatempaava ja ravisteleva romaani, myrkyllinen kuin käärme ja petollisen pehmeä kuin puukkoa peittävä sametti.”
– Juan Manuel de Prada

"Clara ja varjot on erinomainen esimerkki siitä, miten hienoon lopputulokseen voi päästä sekoittelemalla lajityyppejä. Huolellinen perehtyminen taiteen traditioihin nivoutuu huikeaan mielikuvitukseen, yhteiskuntakritiikkiin ja järkyttävään loppuratkaisuun. Kertomus kääntää ympäri näkemykset nykytaiteesta ja taiteen tulevista suuntauksista sekä ihmisen ominaisarvosta ja rahasta kaiken mittarina. Tarinaa lukiessani pääsin siihen ihanaan tilaan, että kirja syrjäyttää arjen ja ympäröivän todellisuuden."
- Tarja Lipponen, Vihreä Lanka

"Romaani on tyylikkäästi rakennettu ja mielenkiintoisia yksityiskohtia täynnä. Henkilöhahmot ovat kutkuttavan herkullisia kaikkine detaljeineen ja vivahteineen. Kirjan piinaava eteneminen kohti Claran valmistumista taideteokseksi, pingottamisen, pohjustamisen ja maalaamisen seuraaminen, on itse asiassa lähes kiinnostavampaa kuin itse rikoksen ratkaisun lähestyvä paljastuminen. Ja Somozan voima onkin selkeästi hänen kyvyssään kuvittaa mielikuvituksensa yksityiskohtaiseksi tarinaksi. Piinaavaksi, kannanottoa vaativaksi tarinaksi, joka ainakin minulle tuli useana yönä unin asti."
- Outi Mäkinen, Ruumiin Kulttuuri

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524713887
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus
Lajityyppi: Rikos ja jännitys
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2308Rikos

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.