Kaukaiset seudut

Spanbauer, Tom

Vavisuttava kertomus 13-vuotiaan Jake Weberin lapsuuden lopusta. Jake kasvaa jumalanhylkäämällä seudulla Amerikan sydänmailla, kuivuvan joen varrella sijaitsevalla maatilalla. Ankaran uskonnollinen isä ja haaveissaan elävä äiti eivät tarjoa minkäänlaista vastakaikua eikä ystäviä ole mailla halmeilla, joten Jake etsii lohtua vilkkaasta mielikuvituksestaan.

Eräänä päivänä Jake uhmaa isänsä käskyä pysytellä loitolla joesta, ja huoleton uintiretki saa karmean lopun: Jake joutuu brutaalin murhan silminnäkijäksi. Koska murhaaja on Jaken isän vuokraisäntä, isä käskee pojan vaieta näkemästään, minkä seurauksena surmatun naisen musta rakastaja tuomitaan syyttömänä. Murhatapauksen ruma jälkinäytös muuttaa lopullisesti Jaken kuvan vanhemmistaan ja maailmasta sekä saa hänet ymmärtämään kielletyn tiedon voiman.


Symbolisesti ladatussa teoksessaan Pulitzer-palkintoehdokkaana ollut Tom Spanbauer (s. 1946, Yhdysvallat) kuvaa jäntevin vedoin sekä aikuisuuden kynnyksellä olevan nuoren pojan sielunmaisemaa että 1950-luvun Amerikan pimeitä puolia, kuten yhteisöllistä tekopyhyyttä, rasismia, mccarthyismiä ja kollektiivista vainoharhaisuutta.

Spanbauerilta on suomennettu myös teos Mies joka rakastui kuuhun (Like, 1999).

”Spanbauer kertoo lyhyen, brutaalin tarinansa hienovaraisesti ja osoittaen syvää kunnioitusta sekä paikkaa että henkilöhahmojaan kohtaan. Voimallinen ja liikuttava teos on lupaava esikoisromaani.”
– Publishers Weekly

"Spanbauerin intensiivinen teksti imee mukaansa. Se runnoo, se silittää, se pelottaa, mutta kylmäksi se ei jätä ketään."
- Seppo Turunen, Kainuun Sanomat

"Spanbauer lyö taitavasti ja vähin elein niin järjestelmää kuin hallitsevia ideologioitakin. Kirjallinen pienoisveistos on siihen ihmeen osuva väline, jälki on tehokas. Romaanissa ei ole mitään liikaa, mutta sen siivet kantavat laajalle."
- Matti Saurama, Demari

 

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524715966
Ilmestymisvuosi: 2006
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.