Kohti osallistavaa demokratiaa

Büchi, Rolf

Kirja on osa käynnissä olevaa demokratiakeskustelua, jossa punnitaan kansalaisten erilaisia osallistumisen tapoja. Teos on ajankohtainen, juhlitaanhan Suomessa 2006 satavuotiasta yleistä ja yhtäläistä äänioikeutta. 
Rolf Büchi esittää, että edustuksellista demokratiaa pitää kehittää kohti rajat ylittävää ja osallistavaa demokratiaa. Tämän päivän kansalaiset ovat hyvin informoituja. He odottavat poliittiselta järjestelmältä läpinäkyvyyttä, ja haluavat mahdollisuuksia osallistua päätöksentekoon suoraan ja omaehtoisesti. 

Keskustelussa kansanäänestysten puolesta ja niitä vastaan itse kansanäänestysmenettely on tähän asti jäänyt vaille huomiota. Tämän esiin nostamiseksi kirjassa erotetaan erilaiset kansanäänestykset toisistaan. 

Termi plebiskiitti tarkoittaa kansanäänestystä, joka toimitetaan yksinomaan eduskunnan aloitteesta. Se on tyystin eri asia kuin kansalaisten omasta tahdosta toimitettu kansanäänestys eli kansalaisreferendumi. Plebiskiitin avulla valtaa pitävät pyrkivät oikeuttamaan oman vallankäyttönsä. Kansalaisreferendumi sen sijaan on vallanjakoväline, joka sitoo kansalaiset ja poliitikot lähemmäksi toisiaan. 


Tekniikan tohtori, VTK Rolf Büchi on Helsingissä asuva tutkija. 

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789524716383
Ilmestymisvuosi: 2006

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 3
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.