Väritetyt unet

Kovacs, Kati

Moninkertaisesti palkitut sarjakuvantekijät Pauli Kallio ja Kati Kovács ovat tehneet yhteistyönä mm. Onnen lahjat -sarjakuvan (Arktinen Banaani 2004). Väritetyt unet -teoksessa arki jää kauas tajunnan tuolle puolen, teoksen viisi tarinaa perustuvat Kallion uniin, jotka Kovács on sovittanut ja värittänyt sarjakuviksi vapaalla tajunnanvirran asteikolla.

¿Toisinaan unissa tapahtuu asioita, joista voi kehitellä mielikuvituksellisia tarinoita. Eihän ainaista realismia jaksa loputtomiin?¿, pohtii Kallio.

Tuskin olisin silti alkanut työstää näistä uniaihioista mitään valmiimpaa, ellei olisi sellaista piirtäjää kuin Kati Kovács. Kukaan muu sarjakuvantekijä ei tullut mieleenikään.

Kallio otti yhteyttä Kovácsiin, esitteli idean ja kysyi olisiko hän kiinnostunut sarjakuvittamaan teoksen Väritetyt unet.

En tietenkään tiennyt ennalta olisivatko hänen unensa jotenkin erityisen kiehtovia tai muista poikkeavia. Sain aina yhden käsikirjoituksen kerralla, enkä tiennyt millainen sitä seuraava unitarina olisi. Kuvittelisin, että ihmisten unet yleensä liikkuvat surreaalitasolla, joissa voi tapahtua ihan mitä vaan, arvioi Kovács.

Jo tietoisuus siitä on kiehtovaa. Hupaisaa näissä tarinoissa onkin juuri se, että ne aluksi näyttävät arjelta, jossa äkkiä tapahtuu jotakin ihan yllättävää tai odottamatonta - aivan kuten unissa. Ehkä tälläinen on luontevaa myös omalle sarjakuvankerrontatyylilleni, ja sitä kautta Pauli arveli minun olevan sopiva tapaus näitä kuvittamaan.

Taiteellista vapautta on ollut ihan kiitettävän helkutisti. Olen ottanut ja tehnyt juttuja Paulilta edes kysymättä, muuttanut niin halutessani ruutujakoa, ruutujen muotoja ja koristelua. Värimaailmakysymykseen Pauli ei ole sanonut sanaakaan. Olen päättänyt siis ihan itse millä tavoin kunkin unen tunnelma tulisi parhaiten esiin ja millaisena. Olen leikkinyt sinisellä kaikissa unissa, mutta eri tavoin. Tietenkin kunnioittaen aina unta itseään. Pauli on ollut kovin tyytyväinen, yllättynytkin. Tämä yhteistyö on sujunut jotenkin hyvin helposti ja sulavasti, kuin unessa.

Kustantaja: Arktinen banaani
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789525602432
Ilmestymisvuosi: 2007
Kirjastoluokka: 85.3
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2307Sarjakuvat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.