Poliittisia kirjoituksia
Ei saatavilla

Poliittisia kirjoituksia

Fanon, Frantz

Frantz Fanonin poliittiset kirjoitukset avaavat oleellisia näkökulmia edelleen ajankohtaisiin yhteiskunnallisiin kysymyksiin tilanteessa, jossa rasismin leviäminen ja kolonialismin perintö näkyvät Euroopassa yhä voimakkaammin. Mikä on eurooppalaisen kulttuurin, kapitalismin ja rasismin suhde? Miten rasismi ja kolonialismi vaikuttavat koko yhteiskuntaan ja kaikkiin ihmisiin riippumatta siitä pitävätkö he itseään rasisteina? Voidaanko rasismista ja kolonialismista vapautua kumoamatta myös muita sorron ja riiston muotoja?

Fanonin mukaan rasismi ei ole pelkästään erillinen tai ääneen lausuttu ideologia tai aate vaan tietyn yhteiskuntarakenteen arkipäiväinen ainesosa, jolla on niin henkisiä kuin materiaalisia vaikutuksia sekä rasismin kohteisiin että rasistisesti toimiviin. Painottaessaan rasismin subjektiivisia vaikutuksia, sen tunkeutumista kaikkialle Fanonin kirjoitukset ovat hätkähdyttävän ajankohtaisia nykytilanteessa, jossa rasismi aiheuttaa konflikteja itse Euroopan sisällä.

Frantz Fanon (1925–1961) oli Martinique’lla syntynyt ja Ranskassa opiskellut psykiatri, joka työskenteli Algerian ja Ranskan sodan aikana algerialaisessa sairaalassa ja kuoli syöpään vain 36 vuoden ikäisenä 1961. Elinaikanaan hän ehti julkaista teokset Peau noire, masques blancs (1952), L’An V de la révolution algérienne (1959) ja Les Damnés de la Terre (1961), joka on suomennettu nimellä Sorron yöstä. Postuumisti on julkaistu nyt suomennettu kokoelma Pour la révolution africaine. Écrits politiques (1964) sekä kokoelma Écrits sur l’aliénation et la liberté (2015).

Fanon on vaikuttanut paitsi postkoloniaaliseen tutkimukseen myös enemmän tai vähemmän suoraan niin sanottuun mustaan nationalismiin ja sen piirissä syntyneisiin ”eron politiikan” muotoihin, esimerkiksi radikaaliin feminismiin.

Kustantaja: Tutkijaliitto
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527093092
Ilmestymisvuosi: 2017
Kirjastoluokka: 32.5

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.