Suurisydämisin valtiatar - Runoja jumalatar Inannalle
Ei saatavilla

Suurisydämisin valtiatar - Runoja jumalatar Inannalle

Enheduanna

Enheduanna, 2200-luvulla ennen ajanlaskun alkua elänyt ylipapitar ja runoilija oli maailman ensimmäinen teoksensa signeerannut kirjoittaja - siis maailman ensimmäinen tunnettu kirjailija. Hän kirjoitti runoja ja temppelihymnejä sumeriksi nuolenpääkirjoituksella savitauluihin.
Runoilijan ilmaisu on väkevää, rajua, koskettavaa ja kiehtovaa. Vaikka lähes neljän tuhannen vuoden aikainen Mesopotamia - nykyisen Irakin alue - oli tyystin erilainen kuin meidän maailmamme nyt täällä pohjoisessa, taide kestää aikaa ja puhuttelee kautta aikain.
Tässä ovat nyt ensimmäistä kertaa suomen kielellä kirjaksi koottuna Enheduannan Inanna-jumalattarelle kirjoittamat runot. Ne ovat kolme pitkää runoelmaa: "Inanna ja Ebih", "Suurisydämisin valtiatar" ja "Inannan ylistys". Myös muut jumaluudet, rituaalit, papittaren omat kokemukset ja tunteet sekä Kaksoisvirtain maan luonto saavat sijaa teksteissä.


Kirjailijasta
Enheduanna (n. 2285-2250 eaa.) oli sumerilainen tai akkadilainen papitar, jota pidetään historian ensimmäisenä nimeltä tunnettuna kirjailijana ja runoilijana. Hänen jumalatar Inannan palvomiseksi kirjoittamansa sumerinkieliset hymnit sisältävät ensimmäisen kirjallisen kuvauksen jumalattaresta ja ensimmäisen kuvauksen yksilön sisäisestä elämysmaailmasta. Erään savitaulun mukaan Enheduanna oli Akkadin kuninkaan Sargonin tytär, mutta ei tiedetä onko merkitys kirjaimellinen vai vain vertauskuvallinen.


Kääntäjästä
Joensuulainen Minna Ronkainen on alun perin tempautunut maailmalle yläsavolaisesta pikkukylästä, jossa oli enemmän lypsykarjaa kuin asukkaita, mutta luovuutta ruokkiva aito meininki. Pohjois-Karjalaan hän on päässyt maamme pääkaupungissa sekä Englannissa vietettyjen opinto- ja uravuosien jälkeen.

Ronkainen tunnustautuu ylpeästi ikuiseksi maalaiseksi. Kirjailijan mielestä suomalaisen ratsuväen (jos sellainen vielä olisi tai tulisi) paikka olisi ehdottomasti Lappeenrannassa.

Aiemmat kirjalliset tuotokset: Ratsuväen vallankumous ja muita kertomuksia (2020), Tulikukon vuosi (2017), 82140 Kiihtelysvaara (2016). Lisäksi hän on savontanut Antoine de Saint-Exupéryn: Ee mikkään kaaheen iso ruununperillinen (2021).

 

Kustantaja: Kirjokansi
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527344569
Ilmestymisvuosi: 2021
Kirjastoluokka: 822
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2309Runot

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.