Huset vid kajen

Kepsu, Kasper; Donner, Jörn; Donner, Rafael

Det Donnerska huset vid Norra Kajen i Helsingfors var under decennierna kring sekelskiftet 1900 en betydande träffpunkt för den politiska och vetenskapliga eliten i Finland. Huset stod klart 1890 och hade låtit byggas av senator Otto Donner, som genom sin verksamhet bidrog till landets nationella uppvaknande. Sedermera har huset bebotts av Otto Donners efterkommande, varav i synnerhet sonen Kai Donner var synlig och aktiv inom samhälleliga och kulturella debatter i Finland. 

Husets, Finlands och Helsingfors historia är omöjlig att skilja åt. Historikern Kasper Kepsus bok om det Donnerska huset handlar därför inte bara om en kulturhistoriskt värdefull byggnad, utan fungerar också som en inblick i det finska nationsbygget och den borgerliga stadskulturen i Helsingfors. Samtidigt är det en berättelse om familjelivet i den donnerska släkten, vars representanter har bott i huset i sex generationer. 

Det Donnerska huset var Jörn Donners barndomshem och en av dess bostäder har sedermera fungerat som hans kontor i över ett halvt sekel. ”Huset vid Kajen: Donnerska huset, Helsingfors och Finland” blev ett av Jörn Donners sista projekt. I december 2019 intervjuade han sin bror Joakim Donner och författade en text om honom till boken. Detta blev Jörn Donners sista litterära alster. 

Kustantaja: Förlaget
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789529430802
Ilmestymisvuosi: 2020
Kirjastoluokka: 92

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Rosebud Katajanokka0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.