Elvis, Jeesus ja Coca-Cola

Friedman, Kinky

Miten esitellä kokonainen kirjallinen universumi uudelle lukijakunnalle? Kinky Friedmanin vahvasti omaelämäkerrallista materiaalia käyttävät rikosromaanit tukevat kaikki toisiaan, ja mitä useamman lukee, sitä enemmän osaa odottaa jatkolta.

Englannissa Faber & Faber ratkaisi ongelman julkaisemalla kolmen romaanin omnibus-laitoksen (Kinky Friedman’s Crime Club). Loki-Kirjat lähti hakemaan ratkaisua toiselta suunnalta. Elvis, Jeesus ja Coca-Cola on teos, joka esittelee Friedmanin tuotannon keskeisimmät elementit: Kinky Friedmanin ja hänen ystäväpiirinsä, kissan, sikarit, ja taukoamattoman one-linereiden virran. Teoksen viehätys ei ole sen juonen eheydessä ja yllättävissä käänteissä, vaan itse kerronnassa jossa yllättävät käänteet seuraavat toisiaan kappaleesta toiseen. Aivan kuten mestarisalapoliisi Kinky Friedman myös kirjailija Kinky Friedman on nasevan sanonnan mestari, joka hemmottelee lukijaa lyyristen ja satiiristen jaksojen tiheällä vuorottelulla. Samalla lukija saa rautaisannoksen tietoa New Yorkista, Teksasista, juutalaisuudesta, kissoista ja vaikkapa Borneon alkuasukkaista. Kieli poskessa.

Kinky Friedman suostuu etsimään kuolleen ystävänsä Tom Bakerin viimeisen elokuvan ainoan olemassaolevan kopion Bakerin isän pyynnöstä. Yksinkertaiselta vaikuttava tehtävä mutkistuu, kun yksi Kinkyn vakituisista naisystävistä, lähiön Judy, katoaa myllätystä ja veren tahrimasta asunnostaan jättäen yöpöydälleen Kinkyn nimen ja puhelinnumeron. Seuraavaksi Bakerin filmiä leikannut mies löytyy kuolleena asunnostaan, niin ikään Kinkyn nimi ja puhelinnumero pöydällään, ja poliisin epäilykset kohdistuvat yhä vankemmin sankariimme. Ratkaistakseen tilanteen Kinky kutsuu koolle ystävänsä, amatöörietsiväryhmä Säädyttömät, ja ryhtyy selvittämään vyyhteä yläkerran lesbotanssikoulun jytkyttäessä tutkimuksille tahtia. Toinen naisystävä, keskustan Judy, liittyy joukkoon, ja yhdessä ryhmä löytääkin kadonneen filmin. Samalla paljastuu syy katoamisiin ja kuolemiin: valkokankaalla näkyy vuosia aiemmin kadonnut mafiapomo Don Sepulveda, joka sattuu olemaan myös lähiön Judyn isä. Poliisin ja mafian paineessa Kinkyn onnistuu selvittää asioiden todellinen laita, ja lopuksi hän saa salaperäisen viestin nyt kadonneelta keskustan Judylta: ’Elvis, Jeesus ja Coca-Cola’.

Kinky Friedmanista sanottua:

"Kinky Friedmanin romaanit ovat tiiviitä ja taidokkaasti sommiteltuja. Aivan kuin ne olisi kirjoittanut kiellettyihin aineisiin sortunut Raymond Chandler, tai Mickey Spillane joka ei ole edes kuullut seksistä mutta jolla on pistämätön supliikki." – Daily Telegraph

"Kinky Friedman on täysin omassa luokassaan." – The New York Times

"Kinky, Mozart, Shakespeare – mihin minä heitä voisin verrata?" – Joseph Heller

"Olen mielelläni hankala – niin kuin Jeesus." – Kinky Friedman

Kustantaja: Loki
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789529646852
Ilmestymisvuosi: 1996
Kirjastoluokka: 84.2 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.