Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 58 223 eri kirjanimikettä sekä 3 428 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 9 298, Kaisaniemen Sivullisessa 45 913 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 600 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 10 717 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 7 127 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


Lukusuositukset



Rosebud - Ajankohtaista

Sivullisen ohjelmaa lokakuussa

 

 

Ti 22.10. klo 17.30

Bianca Bellová: Järvi (Kairaamo)

Järvi (Jezero, 2016) ilmestyi suomeksi kesäkuussa 2024 Susanna Rädyn kääntämänä.

Järvi käsittelee Itä-Euroopan ja entisen Neuvostoliiton alueen kollektiivisia traumoja, joita luonnehtivat diktatuurin, sodan, ympäristön ja alkuperäisten kulttuurien tuhoutumisen vaikutukset. Järvi vie lukijan maailmaan, jossa poliittiset ja ekologiset katastrofit kietoutuvat yhteen.

 

Tapahtuman järjestäjinä ovat Kairaamo ja Tšekin suurlähetystö.

 

 

 

 

Ke 23.10. klo 17

JULKISTAMISTILAISUUS: Hanneriina Moisseinen & E. L. Karhu: Ajan rajalla (Bokeh)

Ajan rajalla perustuu dramaturgi, kirjailija E. L. Karhun näytelmään kuka tahansa meistä – dokumentti (2011), joka esitettiin ensimmäisen kerran vuonna 2013. Sarjakuvataiteilija Hanneriina Moisseisen yksityiskohtaiset tekstiilityöt rakentavat tekstille visuaalisen maiseman ja kerronnallisen struktuurin.

Kirjamuodossa kerronnallinen muoto korostuu. Kokeellisesta sarjakuvasta puuttuvat tunnistettavat, nimetyt henkilö- ja ihmishahmot, mutta tarina siinä hahmottuu: joku joutuu “ajan ulkopuolelle”, suistuu pois tutusta ja ymmärrettävästä maailmasta.

 

 

 

Ma 28.10. klo 18

 

Markku Ruotsila: Trumpin Amerikka (Basam)

 

Kirja on uusimpaan tutkimustietoon pohjaava, vertaansa hakeva tietopaketti Trumpin presidenttikaudesta jälkimaininkeineen sekä analyysi siitä, mitä Yhdysvalloissa on oikeasti tapahtumassa. Maata raastavissa kulttuuri- ja arvosodissa ottavat yhteen kaksi hyvin erilaista käsitystä ihmisarvoisesta elämästä ja hyvän yhteiskunnan luonteesta. 

Markku Ruotsila on dosentti Helsingin ja Tampereen yliopistoissa sekä LCC International Universityn professori, joka on väitellyt tohtoriksi Cambridgen yliopistosta ja toiminut tutkijana myös Oxfordin, New Yorkin ja Stanfordin yliopistoissa. 

 

 

Ti 29.10. klo 17

JULKISTAMISTILAISUUS: Atte Korhola: Kristillinen äärioikeisto ja Trump (Tammi)

Tyrmäävä kuvaus politisoituneesta uskosta.

Ajankohtainen tietokirja kristillisen äärioikeiston tunkeutumisesta Yhdysvaltain politiikan keskiöön.

Atte Korhola on tietokirjailija ja Helsingin yliopiston ympäristömuutoksen professori, jonka teos Tämä ihmisen luonto (2022) herätti suurta mielenkiintoa rohkeana kuvauksena luonnon ja ihmisen vuorovaikutuksesta. 

 

 

Ke 30.10. klo 16

Tommi Koivula & Heljä Ossa: Suomi mainittu: Kansallisen turvallisuutemme muutoskausi 2014-2024 läntisin silmin (Teos)

Kysymys kansainvälisestä asemastamme on aina kiinnostanut suomalaisia. Haluamme tietää, mitä meistä ajatellaan. Millaisia uhkia ja riskejä länsikumppanimme näkevät Suomeen kohdistuvan? 

Kirja auttaa ymmärtämään paremmin turvallisuuspolitiikkamme dramaattista muutosta viime vuosien aikana ja Suomen Nato-jäsenyyden vaikutuksia.

 

 

 

Ke 30.10. klo 17.30

Timo Miettinen: Demokratian aika (Teos)

Moderni demokratian ytimessä ovat olleet niin historian kriisit, kumoukset ja katkokset kuin ajatus historian edistymisestä ja parempien tulevaisuuksien kuvittelemisesta.

Mutta mitä kaikkea demokratian aikakäsitykseen lopulta kätkeytyy? Demokratian aika esittää uuden tulkinnan modernin kansanvallan ideasta ja historiasta. Äänioikeuden tai edustuksellisuuden kaltaisten ilmiöiden sijaan kirja lähestyy demokratiaa ajattelutapana, jonka ytimessä ovat kilpailevat käsitykset ajan luonteesta ja historian suunnasta.

 

 

To 31.10. klo 17.30

JULKISTAMISTILAISUUS: Hanna Ylöstalo, Heini Kinnunen, Emma Lamberg & Inna Perheentupa: Feminismiä talouteen (Gaudeamus)

Kirja avaa talouteen feministisiä näkökulmia ottaen huomioon sukupuolen ohella etenkin luokkaan ja rodullisuuteen liittyvät valtasuhteet.

Teoksessa rakennetaan tasa-arvoisempaa, sosiaalisesti oikeudenmukaisempaa ja ekologisesti kestävämpää maailmaa ja talousajattelua. Samalla lukija saa vinkkejä vallitsevien talousmyyttien kyseenalaistamiseen ja yhteiskunnalliseen keskusteluun osallistumiseen.

 

Pe 1.11. klo 17

Aleksi Virtanen & Jonathan Beller: Protocols for Postcapitalist Expression (Minor Compositions)

 

La 2.11. klo 13

Kari Korhonen: Roope Ankka kronikka

 

 

Ma 18.11. klo 17

Janne Flinkkilä: Pedro (Like) & Miska Rantanen: Paleface - Protestilaulaja (Johnny Kniga)

Sivullisen lavalla käsitellään suuria sanoja ja viihdemestari(e)n elämää, kun toimittajat Miska Rantanen ja Janne Flinkkilä pureutuvat uutuuskirjoihinsa Palefacesta ja Pedro Hietasesta. Kirjailijoiden lisäksi keskustelemassa on Karri Miettinen aka Paleface. Pedro on joukosta fyysisesti poissa, mutta taatusti mukana anekdooteissa ja muistoissa. 

 

Paleface on vakiinnuttanut asemansa monialaisena sanatyöläisenä. Hänen teksteissään vilisevät kirjalliset viittaukset ja maailmanparantaminen – mutta myös kiinnostus suomalaisuuden ytimeen. Protestilaulaja avaa, kuinka suojatun keskiluokkaisen kodin kasvatista tuli väsymätön vasemmistoradikaali. 

 

Miska Rantanen on helsinkiläinen toimittaja ja kirjailija.

 

Pedro Hietanen (1949-2023) oli suomalaisen musiikkielämän ja viihteen kameleontti, joka yli puoli vuosisataa kestäneen uransa aikana näkyi ja kuului lähes kaikkialla. 

 

Pedro Hietasella on ollut ainutlaatuinen näköalapaikka viihteen huipulla. Pitkään harkittuaan hän kertoi hillittömät tarinansa ja syvät mietteensä kokeneelle musiikkitoimittaja Janne Flinkkilälle.

 

 

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 58 000 nimikkeen kirjakauppa osoitteessa Kaisaniemenkatu 5 Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata ohjelmaa myös verkon välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.