Nouskaa aatteet! Robert Kajanus: elämä ja taide

Vainio, Matti

Robert Kajanuksen (1856–1933) elämäkerta ei ole ainoastaan Matti Vainion suomalaisen orkesterihistorian aiempien tutkimusten sisarteos, vaan ennen kaikkea itsenäinen syväluotaus tämän nykypolville lähes tuntemattomaksi jääneen säveltäjän, kapellimestarin ja orkesterinjohtajan työhön, tuotantoon ja elämänvaiheisiin. Kajanuksen merkitys suomalaiselle musiikkielämälle on kiistaton. Hän oli oman aikansa eräänlainen "musiikkipaavi", jonka vaikutus ulottui kaikkialle suomalaiseen kulttuurielämään: hän perusti Helsingin orkesteriyhdistyksen (nyk. Helsingin kaupunginorkesterin) ja työskenteli täydet 50 vuotta sen johtajana, perusti Suomen ensimmäisen sinfoniakuoron johtaen sitä koko sen toiminta-ajan, työskenteli 30 vuotta Helsingin yliopiston musiikinopettajan arvostetussa virassa ja johti perustamaansa Helsingin orkesterikoulua 30 vuotta. Näiden töidensä lisäksi hän loi laajan ja laadukkaan sävellystuotannon, joka on monelta osin aiheetta painunut unhoon. 

Robert Kajanuksesta ei ole ennen tehty laajaa, tieteelliset mitat täyttävää ja primaarilähteisiin pohjautuvaa biografiaa. Ensimmäistä kertaa valotetaan tämän maamme musiikinhistorian "kakkosmiehen" roolia ja asemaa hänen omia ansioitaan tarkastellen eikä vain laajalti dokumentoidun ja tutkitun Jean Sibeliuksen, Kajanuksen lähimmän ystävän, näkökulmasta. Matti Vainio on tehnyt kulttuurihistoriallisesti merkittävän suurtyön kokoamalla teokseensa useiden vuosikymmenten ajalta hajanaista sirpaletietoa – kirjeitä, henkilökohtaisia papereita, sävellyskäsikirjoituksia ym. aiemmin tuntematonta tutkimusaineistoa – ja haastatellut monia asianosaisia, mm. Robert Kajanuksen poikaa, viulutaiteilija Kai Kajanusta. 

Matti Vainion suurteos oikaisee monia musiikkipiireissä kiertäneitä legendoja. Teos analysoi, täydentää ja selkiyttää ristiriitaisen kiehtovaa henkilökuvaa tavalla, joka vihdoin nostaa Robert Kajanuksen henkisen perinnön sille kuuluvaan kunniaan.

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510263525
Ilmestymisvuosi: 2002
Kirjastoluokka: 991 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): Musiikki2307

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.