YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Anja Ignatius - Sibeliuksen tulkitsija

Karttunen, Antero

Anja Ignatius (1911–95) oli Suomen ensimmäisiä kansainvälisen tason viulisteja, joka vastasi kutsuun, kun nuorelle itsenäiselle maalle haluttiin luoda eurooppalaisen kulttuurivaltion itsetunto. Solistiuran ohella Ignatius toimi myöhemmin sekä kamarimuusikkona, maineikkaan Helsinki-kvartetin primaksena, että Sibelius-Akatemian viulunsoiton professorina vuosina 1955–78. Hän oli paitsi huippuviulisti ja suurperheen äiti myös Jean Sibeliuksen ystävä, jonka uralle erityisesti tämän viulukonsertto muodosti kantavan teeman. Mestarin asema perheelle oli niin keskeinen, että viulistin lapsenlapset luulivat pitkään, “että Sibelius on Emon mies”. Kirjan mukana on ensi kertaa julkaistava CD, jossa Anja Ignatius ja Nils-Eric Fougstedtin johtama Radio-orkesteri esittävät Sibeliuksen viulukonserton. 

 

Aamulehti kertoi konserttipäivän haastattelussaan 7.12.1934 Anja Ignatiuksen tunnelmista Tampereella: ”Olen saanut soittaa sen – toisen kerran – Sibeliukselle Tuusulan Ainolassa… Saanen sanoa hieman ylpeänä, että minulla on suuren viulukonserton esittämiseen mestarin itsensä antama valtakirja…” 

 

Tauno Pylkkänen kirjoitti Uudessa Suomessa kirjan ohessa olevasta Sibeliuksen viulukonserton esityksestä Helsingin olympialaisten päättäjäiskonsertissa 2.8.1958 : ”Anja Ignatius osoitti jälleen, miten erinomainen konserton tulkki hän on, ja Nils-Eric Fougstedt orkestereineen kohotti omalta kohdaltaan illan esitykset huomattavaan taiteelliseen voittoon.” 

 

Elämäkerran laatija, fil. lis. Antero Karttunen seurasi Anja Ignatiuksen uraa radiosta jo koulupoikana Etelä-Pohjanmaalla. Tultuaan Helsinkiin opiskelemaan hän tutustui pian Ignatiukseen myös henkilökohtaisesti ja teki 1960-luvulta lähtien taiteilijasta ohjelmia niin televisioon kuin radioon. Elämäkerran vankkana pohjana toimivatkin laajat muistelmanauhoitteet. 

 

Karttunen on tehnyt elämäntyönsä Yleisradiossa, aluksi äänilevyarkiston ja -toimituksen päällikkönä, sittemmin yli kahdenkymmenen vuoden ajan yhtiön musiikkipäällikkönä. Hän on toiminut myös useissa aikakaus- ja sanomalehdissä musiikki ja -äänilevykriitikkona sekä perustanut opetusministeriön kutsumana englanninkielisen Finnish Music Quarterly -lehden. Vuonna 2002 Yleisradio julkaisi hänen kirjoittamansa Radion sinfoniaorkesterin historian.

 

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510291030
Ilmestymisvuosi: 2004

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 2
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.