YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Etupiirin ote
Ei saatavilla

Etupiirin ote

Rusi, Alpo

Suomen ulkopolitiikkaa kylmässä sodassa oli menestystarina. Se sisälsi kuitenkin kääntöpuolen, jolla oli seurauksensa: suomettuminen, vaikenemisen ja heikennetyn itsetunnon kulttuuri, joka esti näkemästä ajoissa Neuvostoliiton romahduksen ja kolhi vallan kolmijakoa.

Myöhemmin 1990-luvulla Suomi harjoitti rohkeaa ulkopolitiikkaa, liittyi Euroopan unioniin ja Naton kanssa solmittiin rauhankumppanuussopimus. Suurvallat keskustelivat 1997 Helsingissä Naton laajennuksesta ja Kosovon rauha saavutettiin suomalaisvälityksellä.

Maailman turvallisuusrakenteiden iso kuva muuttui pian 2000-luvun alussa ja Suomi tuli taas käännekohtaan. Keskustelu vaihtoehdoista oli vaikeaa, ulkopoliittinen johtojärjestys alkoi hajota, kun pääministeri johti EU-politiikkaa ja presidentti keskittyi YK:hon ja Venäjään. Yhteisten ja kansallisten tavoitteiden luominen vaikeutui. Valtiojohto alkoi kulkea selkä edellä tulevaisuuteen. Suomettumisen pesänselvitys keskeytettiin.

Ulkopolitiikka hajosi vähitellen projekteiksi, mikä selittää heikon tuloksen turvaneuvostovaalissa 2012, konsensuksen päättymisen euroalueen kriisin hoidossa - ehkä muitakin takaiskuja.

Tässä kirjassa Alpo Rusi käsittelee ulkopolitiikan sisäpoliittisia taustoja ja kuvaa tapahtumia ja päätöksentekoa - myös omien kokemustensa kautta. Hänen mukaansa on vahvistettava vallan kolmijakoa, joka loisi aremmat edellytykset uudelle menestystarinalle, kokoavalle strategialle, Suomen kansainvälisen aseman vahvistamiseksi.

Kustantaja: Gummerus
Sidosasu:
ean: 9789512097159
Ilmestymisvuosi: 2014
Kirjastoluokka: 92

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.