Ihminen ja sivistys

Wilenius, Reijo

Filosofi Reijo Wileniuksen yleistajuisesta, kirkasta ja luovaa ajattelua ilmentävästä luentosarjastaan kirjaksi saattama Ihminen ja sivistys (1982) on esimerkki sekä aikansa mukaisesta että aikaa kestävästä sivistys-näkemyksestä.

Yhtäältä Wileniuksen teos kartoittaa suomalaisen sivistyksen juuria. Toisaalta teos selvittää ja avaa kaikille ihmisille yhteistä sivistymisen mahdollisuutta. Wileniukselle sivistys merkitsee ennen muuta henkistä kasvua ja ihmisenä kasvamista, mutta ihminen on myös liikkuva, tunteva ja aistiva olento ja sivistys ulottuu myös näihin ihmisyyden puoliin. Oppineisuus on arvokasta, mutta sivistyneisyys ei riipu oppiarvoista. Mielikuvitusta koulivalla ja toisten ihmisten asemaan asettumista auttavalla kaunokirjallisuudella on erityinen merkitys ihmisenä kasvussa.

Tulevaisuudentutkija, professori Markku Wileniuksen esipuheella ja Kriittisen korkeakoulun toiminnanjohtajan, filosofi Eero Ojasen jälkisanoilla varustettu uusintapainos haastaa kysymään mitä on sivistys meidän aikamme ja miten kukin meistä voi siihen pyrkiä omista lähtökohdistaan käsin.

Filosofi Reijo Wilenius (1930-2019) oli Jyväskylän yliopiston filosofian professorina pitkään toiminut merkittävä suomalainen kulttuurivaikuttaja. Wileniuksen elämäntyön keskiössä olivat ihmisyyden, henkisen kasvun ja kasvatuksen sekä rauhan teemat. Hän perusti sekä steinerpedagogian ammattilaisia kouluttavan Snellman-korkeakoulun että vapaata sivistystyötä laaja-alaisesti harjoittavan Kriittisen korkeakoulun.

 

Kustantaja: Basam
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789523790254
Ilmestymisvuosi: 2021
Kirjastoluokka: 17.3
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2306Basam Books

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen5
Rosebud Citycenter1
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.