YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Merenperintö - Håkansin varustamosuvun historia

Siltala, Sakari; Keskisarja, Teemu

Håkansit ovat lähtöisin Petsmosta, "maailman parhaasta kylästä" Pohjanmaan ruotsalaisrannikolta. Perheyritys käynnistyi 1890-luvulla höyrysahasta. Se paloi kolmesti, mutta tuhkasta nousi yhtä ja toista. Håkansit hinasivat puutavaralauttoja, pyytivät hylkeitä, pyörähtivät Amerikan raitilla ja taistelivat sisällissodassa. Pirtun salakuljetus toi 1920-30-luvulla tienestejä ja uutta kalustoa. Laillisemmin suku erikoistui meripelastukseen. Håkansit ovat hoidelleet haaksirikkoja ja nostaneet hylkyjä kohta vuosisadan - pidempään kuin mikään muu suomalaisfirma.

Alfons Håkans Oy kasvoi 1900-luvun lopulla varustamojätiksi. Keikkoja kertyi niin kalastuspaattien kivelle karahduksista kuin matkustajalauttojen kuuluisimmista suuronnettomuuksista. 2000-luvulla Håkans laajeni Baltiaan ja kansainvälistyi pohjoisen Itämeren ykköseksi hinaajavarustamona ja meripelastajana. Liiketoiminta kytkeytyi huoltovarmuuden kriiseihin ja kansallisen turvallisuuden kohtalonkysymyksiin niin 1920- kuin 2020-luvullakin.

Kaikilla aikakausilla menestys maksoi verta ja hikeä. Ylityöllistetyn sukeltaja-patruunan jalat piti amputoida pala palalta. Miljoonia tuli ja meni. Meren antimet hupenivat usein jalkapallon pelikentillä. Håkansit perustivat, omistivat ja rahoittivat Turussa FC Interiä.

Suvun afäärien ja elämäntöiden kokonaisuus on pysynyt pinnalla jo kuusi sukupolvea. Tähän teokseen Håkansit valuttavat suolaisen ja makean merihistoriansa.

 

Kustantaja: Siltala
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523882430
Ilmestymisvuosi: 2024
Kirjastoluokka: 92

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto Tulossa0
Tilattavissa verkosta Ennakkotilaus
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.