Kuningatarperhonen

Siro, Juha

Useita kirjallisuuspalkintoja (mm. Olvi-palkinto) saaneen runoilijan ensimmäinen romaani.

Jossain vaiheessa jokainen mies huomaa tulevansa siihen ikään, että elämä alkaa karata käsistä. Kuningatarperhonen kertoo rakkaudettomuudesta ja läheisyyden tarpeesta. Uskottomuudesta, valheista, kuolemasta, ja halusta murtaa elämän kuristavaksi käynyt rutiini. Mukaan kertomukseen kiertyvät sankaritarinat ja elokuvien kohtaukset.

Romaani vie lukijansa kulissien takaiseen Moskovaan, josta löytyy Henri Matissen maalauksen kadonnut luonnos. Juha Siron romaanin päähenkilö löytää itsensä sairaalasta saatuaan sydänkohtauksen. Sairaalassa hän kertaa elämänsä tärkeitä hetkiä.

Kuningatarperhosen kielellinen ilmaisu on hiottua ja nautittavan aistivoimaista. Sivu sivulta tarina syvenee, yllättää ja murtaa lopulta kaiken, minkä aluksi on kuvittellut olevan totta. Syvästi koskettava, mietiskelevä romaani, joka jokaisen elämänvirrassa uivan ihmisen tulee lukea.


"Tunnevoimainen kuvaus vangitsee aistit."
- Meri Metsomäki, Parnasso

"Romaanin läpäisevä ja hengittävä kieli on luodun tunnelman kanssa tasapainossa. Aistivoimaiset havainnot limittyvät dialogiin, jossa ihmiset harvoin tahtovat tai uskaltavat puhua toisilleen suoraan... Miehen mielenmaisemaa Siro kuvaa suomalaisessa kirjallisuudessa hyvin harvinaislaatuisella tavalla."
– Saara kesävuori, Kiiltomato.fi

"Lopputulos uhkuu Siron lyriikasta tuttua arjen taikaa. Kuningatarperhonen elää verkkaan vaihtuvista kuvista, jotka eivät häiritse kerronnan imuun tempautumista."
– Tuomo Karhu, Aamulehti

"Runollinen kuvaus elämän rujoudesta. Kieli on kaunista ja kuvat kohdallaan."
– Marke Lipasti-Halonen, Me Naiset

"Älä lue tätä junassa, saatat ajaa asemasi ohi. Juha Siron esikoisromaani on kuin suurennuslasi. Sen avulla näkee selvästi arjen rumat, kauniit ja inhimilliset vivahteet."
– Ylioppilaslehti

"Kielellisesti nautittava ja visuaalisesti moneen suuntaan viittaava romaani elämän sattumanvaraisuudesta, veden kauneudesta ja aina yhtä pelottavasta rakkaudesta."
– Saara Kesävuori, Aamulehti

"Siron romaani on hieno lukukokemus. Rankka tarina kätkee sisäänsä huumoria, arvaamattomasti se iskee silmää. Joskus yhden sanan lause on tehokas. Elossa."
– Ritva Kolehmainen, Savon Sanomat

"Kuningatarperhonen on yllättävästi rakennettu, ajallisesti ja tunnelmaltaan yhtä aikaa monessa eri tasossa liikkuva romaani."
– Päivi Lehtinen, Helsingin Sanomat


Edellisestä teoksesta sanottua:

”Kuvallisesti asennoituneen Siron kielikuvat ovat ilmeikkäitä. (...) Siro zoomaa ajatuksensa ytimeen, ihmisen peruskysymysten äärelle.”
– Matti Saurama, Tuli & Savu

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789524713764
Ilmestymisvuosi: 2004
Kirjastoluokka: 84.2 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.