Keisari

Kapuscinski, Ryszard

Etiopian keisari Haile Selassie hallitsi vuosina 1930–74. Pitkään Afrikassa työskennellyt Kapuscinski saapui Etiopiaan heti vuoden 1973 marxilaisen vallankumouksen tapahduttua. Hän keräsi kirjan aineiston haastattelemalla syrjäytetyn keisarin palvelijoita, avustajia ja läheisiä, jotka olivat vallankumouksen jälkeen joutuneet pakenemaan maan alle.

Keisari on yksi Ryszard Kapuscinskin (s. 1932) pääteoksista ja myös yksi eniten käännettyjä puolalaisia kirjoja. Kapuscinski rakentaa tarkan kuvan itsevaltaisen Haile Selassien hovista ja sen elämästä – ilmiantojärjestelmästä, valtataistelusta, korruptiosta ja henkilöpalvonnasta. Groteskein sävyin piirretty kuva rutiköyhän, takapajuisen Etiopian mahtipontisesta ja todellisuudentajunsa menettäneestä hovista on nähty analogiana 1970-luvun Puolaan. Keisari on kuitenkin ennen kaikkea kuvaus äärettömästä vallasta, jonka ylläpitämisessä lojaalisuuden periaate ylittää aina pätevyyden.

Keisari on loistava kuvaus Haile Selassien viimeisistä päivistä ja hänen pakkomielteisestä, keskiaikaisesta hovistaan. Kapuscinski kirjoittaa aina hyvin konkreettisesti ja tarkasti; hän loihtii pikkuasioista esiin ihmeitä. Hänen kirjansa on enemmän kuin reportaasi – se on painajainen vallasta, joka perustuu historian kieltämiseen. Aivan kuin lukisi Macchiavellia Italo Calvinon uudelleen kirjoittamana.” – Salman Rushdie

Keisari on painajainen, jota vallanpitäjät näkevät yksin ollessaan. Se on vertahyytävä, nerokkaasti kerrottu tarina, jonka kristallinkirkas kieli ja poliittiset oivallukset ovat veitsenteräviä.” – John Updike


"Lyhyistä haastatteluista ja toisaalta Kapuscinskin terävistä kommenteista ja rinnastuksista [...] syntyy erinomainen kuva korruptoituneesta hallinnosta, joka oli jo kauan sitten menettänyt kykynsä vastata nykyajan tuomiin vaatimuksiin."
- Arto Tuominen, Tiedonantaja

"Keisari aloittaa sieltä, minne yleiset historiikit lopettavat ja tekee marginaalista yhden historiallisen aikakauden ytimen."
- Leif Sundström, Yliopisto

Kustantaja: LIKE
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789524717250
Ilmestymisvuosi: 2006
Kirjastoluokka: 321

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.