Tarza. Pasifistin odysseia voimapolitiikan maailmassa
Ei saatavilla

Tarza. Pasifistin odysseia voimapolitiikan maailmassa

Salomaa, Markku

Euroopan sotahistorian dosentti Markku Salomaa sai idean tähän kirjaan syyskuussa 2012 ollessaan arkistotutkimuksia tekemässä Moskovassa ja sattui Kremlin kupeessa olevalle Maneesin torille, missä myytiin maailman kosmopoliitteja kuvaavia Matrjoška -nukkeja. Niistä yksi oli erityisen tutun näköinen. Siinä luki ”Hallonen”. Kirjan nimi ”Tarza” tulee Tarjan englanninkielisestä äänneasusta, jolla häntä on ulkomailla kutsuttu. 

Ulkoministeri ja tasavallan presidentti Tarja Halosen visiossa ja missiossa sotien aikakausi oli peruuttamattomasti ohi. Hän kävi taisteluun rauhan puolesta ja riisui yli puolet Mauno Koiviston puolustusvoimien vahvuudesta. NATO:sta ei pitänyt edes keskustella, vaikka Martti Ahtisaari avasi keskustelun. Halosen ylipäällikkyyden vuodet 2000-2012 olivat epävakaat ja suorastaan vaaran vuodet. Kriittisin oli vuosi 2003. 

Maassa oli vuoden sisällä kolme pääministeriä. Venäjä oli juuttunut toiseen Tšetšenian sotaan ja tšetšenialaiset terroristit iskivät Moskovaan. ABM-ohjustorjuntasopimus ja Start II -aserajoitussopimus raukesivat. Yhdysvallat, Britannia ja Australia kävivät salamasodan Irakissa. Eduskunta vaati selvitystä, oliko Venäjä vaatinut sotilaallista yhteistoimintaa Suomelta. Viro, Latvia ja Liettua hakivat NATO:n jäsenyyttä. Valtiojohtoa vakoiltiin. 

Epätietoisuus, epävarmuus, epävakaus levisi. Ilma oli sakeana spekulaatioita ja skenaarioita. Halosen poliittisen kummisedän Kalevi Sorsan kuolema 2004 pelasti paljon. Vuoden 2012 YK-äänestys turvaneuvostopaikasta pudotti Halosen visiot ja missiot paikalleen. Yritys istua aidalla idän ja lännen välissä ei onnistunut. 

------------ 

Markku Salomaa (65) on tietokirjailija ja tutkija, jolla on tieteellisiä julkaisuja yhteensä 225. Hän on julkaissut 9 kirjaa, 40 artikkelia tieteellisissä julkaisuissa, 8 tieteellistä artikkelia kokoomateoksissa, 3 opinnäytetutkimusta, 8 oppikirjaa ja 157 artikkelia tiedettä popularisoivissa aikakausjulkaisuissa. Hän on julkaissut lisäksi suuren määrän sanomalehtiartikkeleita. Salomaa toimii Euroopan sotahistorian dosenttina. Hän on väitellyt valtiotieteen tohtoriksi Helsingin yliopistossa 1992. Hän on suorittanut myös hallintotieteen lisensiaatin tutkinnon 1981 ja yhteiskuntatieteen maisterin tutkinnon 1976. Salomaa on toiminut tutkijana myös Saksassa, Italiassa, Britanniassa, Yhdysvalloissa, Venäjällä ja Thaimaassa.  

Kustantaja: Lector
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789527322482
Ilmestymisvuosi: 2021
Kirjastoluokka: 90

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.