Kremlin kortti – poliittinen sota Suomessa 1982-1991

Rusi, Alpo

Suomen ja NL:n suhteet hoidettiin kahta reittiä: muodollisesti diplomaattiyhteyksien kautta, mutta myös verhojen takana NKP:n ja KGB:n kanavia pitkin. - KGB:n eversti Albert Akulov

Ohjasiko KGB Suomen ulkopolitiikkaa, entä oliko sillä myyriä valtion ytimessä? Kirja avaa Neuvostoliiton tiedustelun KGB:n Suomen vastaista poliittista sotaa Mauno Koiviston presidenttikaudella 1982-1991. Aikakauden keskeisin tavoite oli pitää Suomi erossa lännen taloudellisista blokeista ja sotilaallisista rakenteista, etenkin Natosta.

Poliittinen sota edellytti avustajia yhteiskunnan eri portaissa, joiden hoitamisessa KGB:n kaaderit, "kotiryssät", olivat ratkaisevassa asemassa. Suomettumiskäsite ei enää riitä kuvaamaan solutusta, jolla Suomen valtiojohtoa ohjattiin etujemme vastaisiin ratkaisuihin.

Presidentin poliisi, Supo, teki yhteistyötä KGB:n kanssa epämääräisten sopimuksien pohjalta. Miksi Suomen kommunistisen puolueen valvonta lopetettiin, ja miksi sen hämärää NKP-rahaa ei tutkittu? Harhautettiinko Koivistoa peitetysti "poliittiseksi kanavaksi" nimitetyn KGB-kontaktin kautta välitettyjen viestien avulla? Oliko yksinvaltaisesti tehty Inkeri-päätös 1990 laiton? Miksi Koivisto torjui Baltian maiden itsenäisyyden ilman Moskovan hyväksyntää? Entä miksi hän torjui ketään konsultoimatta Jeltsinin ehdotuksen yhteisestä totuuskomissiosta 1992?

Tekijällä oli tutkimusluvat Koiviston, Kekkosen, Suojelu­poliisin ja Ulkoministeriön arkistoihin. Lisäksi lähdeaineistona on käytetty KGB:n, CIA:n ja Stasin arkistoja sekä alan kansainvälistä kirjallisuutta.

Valtiotieteiden tohtori Alpo Rusi (s. 1949) on entinen diplomaatti, presidentin neuvonantaja ja professori. Hän oli perusteettomasti vakoilututkinnassa 2002-2003, jonka Supo vuoti oikeuden tuomion mukaan 2009 tahallisesti etukäteen päättäjille ja medialle.

 

Kustantaja: Docendo
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523821835
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 32.5
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2307Suomen sotahistoria

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen4
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha1
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio1
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.