Maailma ei ole valmis. Tarvitaan enemmän kirjoja.

Meiltä löydät erittäin kattavan valikoiman tietoa ja kaunoa. Uutuuksia, klassikoita ja harvinaisuuksia. Tätä lukiessanne hyllyissämme on yhteensä 56 167 eri kirjanimikettä sekä 3 415 -elokuvaa. Näistä on esillä Citycenterissä 8 828, Kaisaniemen Sivullisessa 44 641 nimikettä, Mariankadun kaupassamme 5 724 nimikettä, Kaivopihan kaupassamme 9 837 kirjaa ja Kuopion kaupassamme 6 189 kirjaa. Tule tekemään löytöjä!


Rosebud somessa

        


Lukusuositukset



Rosebud - Ajankohtaista

Tähtitaivaan arvoituksia Sivullisen lavalla

Rosebud Sivullisen uudessa kosmisessa keskustelusarjassa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä.

 

Torstaina 11.4. klo 17 alkaen teoreettisen fysiikan dosentti Tommi Tenkanen kertoo otsikolla "Mustan aukon muotokuva", mitä näistä kosmoksen kummajaisista tiedetään ja mitä ei, kuinka tähtitieteilijät joutuivat hyväksymään kammoamiensa kohteiden olemassaolon ja miten musta aukko onnistuttiin lopulta kuvaamaan, vaikka sitä ei näe. 

 

Maanantaina 6.5. kello 17 on vuorossa kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist, jonka kanssa pohditaan "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Avaruudesta ei tiedetä vielä läheskään kaikkea ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Mitä kosmoksesta ja sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Sivullisen lavalle kipuavia eturivin tutkijoita jututtaa palkittu tietokirjailija ja tiedetoimittaja Markus Hotakainen.

 

Kesätauon jälkeen sarja jatkuu loppuvuoden ajan elokuusta joulukuuhun. Tiedot teemoista, tutkijoista ja ajankohdista julkaistaan tuonnempana. 

Sivullisen ohjelmaa toukokuussa

Ma 6.5. klo 17

Kirjailija, emeritusprofessori Kari Enqvist pohtii tiedetoimittaja Markus Hotakaisen kanssa "Mahdollisia maailmankaikkeuksia". Vaikka olemme oppineet avaruudesta jo paljon, läheskään kaikkea ei vielä ole selvitetty ja monien ilmiöiden todellinen luonne on yhä hämärän peitossa. Pimeästä aineesta ei tiedetä juuri mitään, universumin laajenemista kiihdyttävästä pimeästä energiasta vielä vähemmän. Onko sitä oikeasti olemassa? Maailmankaikkeus syntyi alkuräjähdyksessä, mutta se ei välttämättä ole ainoa laatuaan. Miksi kosmos on sellainen kuin on ja mitä kaikkea sen salaisuuksista voi vielä paljastua?

 

Tapahtuma kuuluu Sivullisen tähtitiedesarjaan, jossa käydään kerran kuussa läpi tähtitieteen monimuotoista historiaa, nykytutkimuksen kiinnostavimpia löytöjä ja tulevaisuuden kiehtovia näkymiä. Kesätauon jälkeen sarja jatkuu elokuussa.

 

Ma 6.5. klo 18.30

Petri Laukka & Ari Turunen: Paha meri – Itämeren myrskyisä historia JULKKARIT

 

Itämeri on 2020-luvulla tuiki erilainen kuin viikinkien tai ristiritarien sotaisina aikoina. Petri Laukan ja Ari Turusen uutuuskirja Paha meri  kertoo elintärkeän merialueen historiasta mutta pohtii myös, millainen Itämeren tulevaisuus on niin poliittisesti kuin ekologisestikin.

Itämeri on pienestä koostaan huolimatta ollut usein taistelujen, hirmutekojen ja poliittisten kamppailujen myrskyisä näyttämö. Sen rannoilta ovat lähteneet monet maailmanpolitiikkaan vaikuttaneet mullistukset, joista jokainen on painanut jälkensä Itämeren kansojen elämään. Pietarista alkoi Venäjän vallankumous, Gdanskista toinen maailmansota. Liettuan kansalaisten rohkeudesta lähti liikkeelle Neuvostoliiton hajoaminen, joka johti koko itäisen Euroopan valtiollisen kartan uudelleen muodostumiseen. 

Ari Turunen on tietokirjailija, jonka elämäntyö palkittiin viime syksynä Suomen tietokirjailijat ry:n Tietokirjailijapalkinnolla. Hänen tuotantonsa on laaja ja teoksia on julkaistu useissa maissa.

Petri Laukka on tietokirjailija ja toimittaja. Laukka on julkaissut tietokirjoja Suomen kulttuurihistoriasta. 

Klo 18 Kirjailijoiden haastattelu, haastattelijana toimii Kai Myrberg.

klo 18.30 sana vapaa kysymyksille ja kommenteille

Klo 18.45 Vapaata keskustelua, tekijät jakavat omistuskirjoituksia kirjaansa

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata myös striimin kautta https://www.youtube.com/@Sivullinen_Lava

 

7.5.

16.30-19 Kirjallisuustapahtuma: Volter Kilpi – Alastalon salissa

 

Rosebud Sivullinen ja Volter Kilven Seura aloittavat Volter Kilven 150-vuotisjuhlavuoden keskustelutilaisuudella Alastalon salissa -teoksen lukemisesta.

Aiheina ovat mm. erilaiset Alastalon salissa -teoksen inspiroimat lukupiirit sekä 1000-sivuisen teoksen muovautuminen äänikirjaksi.

Mukana keskustelemassa kirjailija Anneli Kanto, ohjaaja Esko Salervo sekä Helsingin Sanomien kirjallisuuskriitikko Antti Majander. Keskustelun juontaa Kilven elämäkerran laatinut kulttuurihistorioitsija Laura Kokko.

Paikalla nähdään myös kirjailija Volter Kilpi, kun näyttelijä Tuukka Vasama esittää katkelman Volter Kilpi Kustavissa -kirjallisuusviikolla kesällä 2024 ensi-iltansa saavasta Kilven elämään pohjautuvasta monologinäytelmästä "Sanat varisevat helminä sydämelle" (ohjaus: Elina Kilkku).

Aikataulu

16:30 Avaussanat ja ensimmäinen vieras Anneli Kanto (kirjailijoiden Facebook-lukupiiri)

17:00 Antti Majander (HS:n 23-osainen lukupiiri Kevät Kilven kanssa vuodelta 2000)

17:30 Esko Salervo (Ylen äänikirjan tekemisestä)

18:00 Monologin maistiainen Tuukka Vasama

 

8.5.

17 Tuula Pere: Saako pahan peikon tappaa

Kirjailija, OTT Tuula Pere ja emeritusprofessori Jukka Kekkonen

keskustelevat tietokirjasta, joka antaa ajateltavaa oikeudesta,

yhteiskuntahistoriasta, kasvatuksesta sekä kirjallisuudesta

kiinnostuneille.

Tuula Peren tietokirja sisältää noin viidenkymmenen Topeliuksen

sadun oikeudellisen analyysin lisäksi laajan katsauksen autonomian ajan yhteiskunnan ja oikeudellisen elämän kehitykseen sekä Topeliuksen ajatuksiin oikeudenmukaisuudesta. Myös nykypäivän lakimiehet ja oikeustieteilijät voivat avartaa näkemystään perehtymällä tarinoihin, joissa tarkastellaan ryöväreitä ja tuomareita, hoviväkeä ja rahvasta laidasta laitaan. Kuvattujen rikosten kirjo on laaja ja rangaistukset toisinaan puistattavan ankaria.

Oikeustieteen tohtori Tuula Pere on tutkimustyönsä lisäksi itse

kirjoittanut kymmeniä lastenkirjoja mm. oikeudenmukaisuudesta, sodasta ja rauhasta sekä elämän iloista ja suruista. Hän toimii myös Topelius-seuran puheenjohtajana.

 

18-20 Päivi Alasalmi: Kyy povellani

Rikoskonstaapeli Hallavainen ja nuorempi konstaapeli Sirkiä tutkivat epäselvää kuolemaa Lempäälässä. Yhteiskunnan tukipylväs on jäänyt Pendolinon alle. Oliko tragedia onnettomuus, itsemurha vai murha?

Hirmumyrsky Karla iskee Perämeren rannikolle. Hänen alleen taittuu niin syyttömiä sivullisia kuin vähemmän viattomia ihmisiä. Saako kukaan vauhtiin päässyttä kostokierrettä katkeamaan?

Karlan kiltti ja kunnollinen kaksossisko Anu joutuu piilottelemaan sisareltaan. Kun lähtee sutta pakoon, tulee karhu vastaan.

 

Päivi Alasalmen yli kolmenkymmenenviiden vuoden kirjailijanuraan mahtuu jo 30 teosta. HALLAVAINEN-dekkarisarjan kolmannessa osassa taitava tarinankerronta, yllättävät juonenkäänteet, katu-uskottavat poliisit ja pahikset sekä tarkka rikospsykologia kiristävät jännitystä, samoin kuin hyvän ja pahan kaksosen kissa ja hiiri -leikki.

 

La 11.5. klo 14

Aki Nummelin: DCA-kirjan julkistaminen

 

Oikeustieteiden ja yhteiskuntatieteiden maisteri Aki Nummelinin kirjan "DCA - Suomen antautumissopimus" julkistamistilaisuus pidetään lauantaina 11.5 klo 14 kirjakauppa Rosebudissa . Kirjaan on haastateltu myös rauhantutkijoita Jyrki Käkönen ja Olli Tammilehto.

Tervetuloa!


13.5.

17-18 Heikki Halila: Professori ja valtiomies Toivo Mikael Kivimäki


14.5.

17-18 Merikallio & Himma: Meitä ette murra (Into) JULKKARIT

Runsas kaksi vuotta sitten Afganistanin naiset olivat otsikoissa säännöllisesti. Talibanin hirmuvalta oli tekemässä heidän elämästään sietämättömän.
Sitten tulivat uudet kriisit, ja afgaaninaiset unohtuivat. 
Katri Merikallion ja Roosa Himman tuore kirja ”Meitä ette murra” on kertomus seitsemästä rohkeasta afgaaninaisesta, jotka uhmaavat hirmuhallintoa. 

 

Kirjailijoita haastattelee Yleisradion pitkäaikainen ulkomaantoimittaja Erja Tuomaala. Mukaan keskustelemassa myös Suomessa asuva lääkäriksi valmistuva Zahra Alimy. 


15.5. 

17-19 Sirpa Puhakka ja Sari T. Tiiro:
 RAKKAUDEN RIEKALEITA – Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa

Hoitoa ja hoivaa on siirretty vuosikymmenten kuluessa poliittisilla päätöksillä ihmisille itselleen ja heidän läheisilleen. Omaishoitajien työ korvaa jo usein kotihoitoa, ympärivuorokautista hoivaa ja jopa sairaalahoitoa. Omaishoitajien työn arvioidaan säästävän useita miljardeja vanhushoivan kustannuksia. Sirpa Puhakan ja Sari T. Tiiron uutuuskirja RAKKAUDEN RIEKALEITA - Omaishoitajat hoivakriisiä pelastamassa osoittaa, kuinka Suomi olisi ilman omaishoitoa nykyistäkin syvemmässä hoivakriisissä. KIRJANJULKISTUS

 

Ke 29.5. klo 15.30–16.30 

Juha Pekkanen ja Markku Seuri: Sisäilma, sisäympäristö ja terveys (Tietosanoma)

 

Tutkittua tietoa sisäilman terveysvaikutuksista ja riskien arvioinnista

Juha Pekkasen ja Markku Seurin uusi teos tarjoaa kokonaiskuvan sisäilman ja erilaisten epäpuhtauksien terveysvaikutuksista erityisesti Suomessa. Teos antaa runsaasti tietoa yksittäisistä sisäilman tekijöistä sekä oireilun ja muiden terveysvaikutusten syistä. Mukana on perustiedot riskien arvioinnista ja -hallinnasta sekä ohjearvoista ja keskeisistä viranomaisohjeista. Teos tarjoaa tietoa myös alan kehityksestä ja taustoittaa aiheeseen liittyneitä ristiriitoja.

 

Tekijöitä sisäilmakysymyksistä haastattelee toimittaja Olli Seuri

 

Juha Pekkanen on kansanterveystieteen professori Helsingin yliopistossa ja tutkimusprofessori Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksessa. Markku Seuri on työterveyshuollon erikoislääkäri ja työlääketieteen dosentti.

 

Ke 29.5. klo 17.30

Henkinen muuri – suomalaisvenäläiset kirjallisuussuhteet 1800-1930

 

Tiesitkö, että ensimmäisen fiktiivisen matkan Venäjältä Suomeen

teki naiskirjailija?

Entä tiesitkö, ketä venäläistä kirjailijaa käännettiin Suomessa ensimmäisenä?

Entä tiesitkö, kuka suomalaiskirjailija tapasi Nikolai Gogolin?

Entä kuka suomalainen venäjänopiskelija vieraili Tolstoin

luona?

 

Rajanaapureiden Suomen ja Venäjän välillä ei ole koskaan ollut kyse

harmonisesta kumppanuudesta - ei politiikassa eikä

kirjallisuushistoriassa. Jo autonomian aikana suomenmielisyys otti

yhteen Venäjän kolonialistisen kielipolitiikan ja slavofilian kanssa.

Toisaalta maiden välillä on aina ollut monikulttuurinen rajapinta -

pietarinsuomalaisia, inkeriläisiä, Viipurin monikielisiä,

baltiansaksalaisia ja karjalaisia sukuja, kirjallisia toimijoita ja

kääntäjiä.

Suomalaisvenäläisiä kirjallisuussuhteita, kontakteja ja

käännösten historiaa ei ole aiemmin systemaattisesti selvitetty.

Missä määrin suomalaiskirjailijoilla on ollut kontakteja

venäläisiin, ja miten vaikutteet ovat liikkuneet?

Kokoomateos täyttää olennaisia aukkoja kirjallisuussuhteiden

historiassa. Venäläisen kirjallisuuden ruotsinnokset ja suomennokset

ovat vanhempia kuin aiemmin on luultu, ja suomalaisen kirjallisuuden

venäjännöksiä on tehty enemmän kuin on tiedetty. Uusi ja runsas

tutkimustieto piirtää kuvan vääjäämättömän ylirajaisesta

suomalaisen ja venäläisen kirjallisuuden historiasta.

Kirjan kirjoittajat: Natalia Baschmakoff, Liisa Byckling, Nikita

Drozdov, Ben Hellman, Tomi Huttunen, Natalia Jakovleva, Tintti

Klapuri, Erja Laurila-Hellman, Viola Parente-Čapková, Mika Pylsy, H.

K. Riikonen, Aleksandr Sobolev, Roman Timentšik, Riku Toivola, Harri

Veivo ja Mikko Ylikangas

Kirjan on toimittanut Helsingin yliopiston venäläisen kirjallisuuden

ja kulttuurin professori Tomi Huttunen ja kustantanut Suomalaisen

Kirjallisuuden Seura.

Rosebud Sivullisen ohjelma myös YouTubessa

Sivullinen on 1300 neliön ja 50 000 nimikkeen kirjakauppa Kaisaniemenkatu viidessä Helsingissä. Sivullisessa järjestetään päivittäin kirjallisia tapahtumia. Voit seurata sitä myös netin välityksellä YouTube-kanavallamme: Sivullinen_Lava

Tapahtumista jää tallenteet katsottavaksi jälkikäteen.