YLI 25 EURON OSTOKSET SUOMEEN ILMAN POSTIKULUJA (raja normaalisti 50 €, tarjous voimassa 30.4.24 klo 23:59 asti)

Yrjö Kokko - sadun ja luonnon runoilija

Parkkinen, Jukka

Luonto ja eläimet olivat alusta asti Yrjö Kokon (1903-1977) elämän inspiraatio. Hän opiskeli eläinlääkäriksi, mutta halusi myös kirjailijaksi. Kirjoittamiseen hän kouliutui sanoma- ja aikakauslehtien avustajana ja erityisen ahkerana kirjeitten kirjoittajana. Jatkosodan asemasotavaihe kypsytti Kokon kirjailijana. Tuolloin syntyi satuklassikko Pessi ja Illusia, joka on myöhemmin elänyt myös balettina, elokuvana ja näytelmänä.

Pessistä ja Illusiasta tuli heti menestys ja sen rohkaisemana kirjailija hakeutui Lappiin kirjoittamaan satua joutsenesta. Sitä ei syntynyt, mutta syntyi lukuisia muita kirjoja.

Kokko viihtyi eläinlääkärin ammatissa, mutta luopui siitä omistautuakseen kokonaan kirjoittamiselle ja valokuvaamiselle. Hän etsi Käsivarren Lapista laulujoutsenen pesää viisi vuotta ja löydettyään sen kirjoitti kirjansa Laulujoutsen, Ultima Thulen lintu. On paljolti Kokon ansiota, että sukupuuttoon kuolemassa ollut kansallislintumme pelastui.

Kokko oli monipuolinen kirjailija, joka sitoi kertomuksissaan yhteen luonnon ja ihmisen, mystiikan ja arkipäivän. Hänellä oli vahva karjalainen identiteetti, jolle hän haki vahvistusta sekä pohjoisesta että etelästä, Lapista ja Espanjasta. 

Jukka Parkkisen kirjoittamassa elämäkerrassa Yrjö Kokko kertoo Yrjö Kokosta kirjeiden, päiväkirjojen ja omien teostensa kautta.


Ennakkotieto

Kun Yrjö Kokon satu peikonpoika Pessistä ja keiju Illusiasta ilmestyi sotavuonna 1944, siitä tuli heti arvostelu- ja myyntimenestys. Valtion palkinnon saanut teos käännettiin useille kielille. Kirja on myöhemmin antanut vaikutteita muun muassa elokuvan, baletin ja kuvataiteen tekijöille. 

Sortavalassa syntynyt Yrjö Kokko (1903–1977) oli koulutukseltaan eläinlääkäri. Sodan jälkeen hän muutti Lappiin, jonka luontoon, eläimiin ja elämänmuotoon valtaosa hänen kirjoistaan liittyy. Kokko oli taitava valokuvaaja, suomalaisen luontovalokuvauksen pioneereja. Sukupuuton partaalla olleen laulujoutsenen pelastamisesta tuli Yrjö Kokolle elämäntehtävä. Kirja Laulujoutsen (1950) on kaunis, runollinen kertomus Suomen kansallislinnusta. Kokon ansiota on, että laulujoutsen rauhoitettiin ja pelastettiin kuolemasta sukupuuttoon. Joutsenen tarina on Pessin ja Illusian realistinen toisinto. Kokon kirjallisen tuotannon tunnetuimpia teoksia ovat Neljän tuulen tie (1947), Sudenhampainen kaulanauha (1951), Hyvän tahdon saaret (1954) ja Alli - jäänreunan lintu (1966). 

Joutsenen vuodenajat seuraa Yrjö Kokon elämää ja kirjallista taivalta Karjalasta Itä-Hämeeseen ja sieltä Käsivarren Lappiin. 

Marraskuu o Luokitus 991

 

Kustantaja: WSOY
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789510284070
Ilmestymisvuosi: 2003
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): El�m�kerrat ja muistelmat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen0
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.