Kultakiima - Kullankaivaja Risto Mäläskän tarina

Konttinen, Seppo

Enemmän kuin kullan arvoinen lukukokemus.

Jännittävästi kirjoitettu uskomaton tarina siitä, kuinka Lapin poltetun maan köyhästä pojasta kasvoi kullankaivajalegenda. Vaikka kirja etenee kuin seikkailuromaani, sen kaikki henkilöt ja tapahtumat ovat todellisia.

Mäläskä syntyi kaiken kattavaan kurjuuteen saksalaisten polttamaan Inarin kirkonkylään. Miehensä rintamalle menettänyt yksinhuoltaja äiti elätti nelihenkistä perhettään äärimmäisessä köyhyydessä.

Jack Londonin kirjat ja kylän kullankaivajien tarinat Lemmenjoen kultaryntäyksestä innoittivat Mäläskän kullan etsintään omalle valtaukselle Miessijoelle ja maailmalle aina Alaskaan asti. Kultaa löytyi kiloissa ja miehestä tuli rikas.

Lemmenjoen kultaryntäykseen liittyy lukemattomia tarinoita ja ihmiskohtaloita. Kultakiima sekoitti monen pään ja vei erakkoja joskus hulluuteen asti. Armottomasta erämaasta vaivalla saatu kulta ei tuonut monellekaan rauhaa, usein vain pullon kirkasta ja seikkailijattaria.

Lapin kultamailla Risto Mäläskälle tulivat tutuksi niin Urho Kekkonen kuin monet pienemmät herrat vuorineuvoksista maaherroihin. Ikimuistoisiin ystäviin kuuluivat suomalaisen kultahistorian ikonit "Nipa" ja "Karhu".

Seppo Konttinen on toimittaja ja kirjailija. Hän työskenteli Ylen taloustoimittajana 1974-2010. Nykyisin Konttinen asuu Inarissa ja harrastaa kirjallisuutta, kalastusta, luontoa ja politiikkaa.

 

Kustantaja: Minerva
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9789523755598
Ilmestymisvuosi: 2022
Kirjastoluokka: 99.1 Elämäkerrat
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2307Elämäkerrat

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.