Robert Bresson, luultavasti

Timonen, Lauri

"Bresson on ranskalaiselle elokuvalle mitä Dostojevski venäläiselle romaanille ja Mozart saksalaiselle musiikille."
-JEAN LUC GODARD

Robert Bresson (1901-1999) oli vuosisatansa lapsi ja eli käytännössä koko 1900-luvun. Ensimmäisen ja viimeisen teatterielokuvan väliin mahtuu 40 vuotta ja kolmetoista pitkää ohjausta kattava filmografia kuuluu taiteenlajinsa korkealaatuisimpiin ja johdonmukaisimpiin saavutuksiin. Historian lehdillä Bresson esiintyy mystisenä, yksityisyyttään J. D. Salingerin vakaudella varjelleena hahmona, josta ei ole julkaistu ensimmäistäkään elämäkertaa. Tutkimuskirjallisuutta ja esseistiikkaa on ilmestynyt sitäkin enemmän ja haastavana pidettyä tuotantoa runnotaan akateemisessa sementtimyllyssä milloin mihinkin suuntaan. Syvästi katolista, henkilökohtaiseen näkemykseensä syvästi luottanutta ohjaajaa on arvuuteltu vuoroin surrealistiksi, transsendentalistiksi, jansenistiksi tai ateistiksi, mutta totuus lienee toisaalla.
Timosen kansainväliselläkin mittapuulla poikkeuksellisen järkälemäinen tietoteos avaa Bressonin elokuvat ja henkilön ennennäkemättömällä tavalla, käy läpi uran merkittävimmät klassikkosovitukset ja kirjailijakohtaamiset (Jean Cocteau, Blaise Pascal, Georges Bernanos, Fjodor Dostojevski, Leo Tolstoi), esittelee olennaisimmat aikalaiset ja vaikutteet, järkähtättömimmät teoriat ja kuuluisimmat analyysit; rikkoo entisiä tutkintalinjoja ja rakentaa uusia. Mukana on kattava otos elokuvien dialogeja, ohjaajan haastattelulausuntoja ja lajin ranskalaista historiaa. Näiden sivujen jälkeen Bressonin vaikeaselkoiseksi leimattu filmitaide avautuu puhtaana, kirkkaana ja selkeänä.
---
Lauri Timonen (s. 1980) on kirjailija, ohjaaja, muusikko ja Filmihullu-lehden päätoimittaja. Hän on julkaissut teokset Aki Kaurismäestä (2006),Matti Pellonpäästä (2009), Matti Ijäksestä (2013), Jean Sebergistä (2018), Rainer Werner Fassbinderistä (2019) ja Federico Fellinistä (2021). Robert Bresson, luultavasti, päättää Timosen "eurooppalaisen elokuvan trilogian".

"Bressonilaisuus ei ole enää tämän kirjan jälkeen pelkkä historiallinen tapahtuma tai elokuva ja ohut kulttuurinen viite, kiistakapula ja arvostelun kohde tai yksi sana siellä, toinen täällä, vaan jo omaa elämäänsä elävää – juuri sitä ihmeellistä, mitä Bresson itsekin eli elokuvaohjaajana joka päivä todeksi ja minkä hän silmillään todisti ja halusi tämän ihmeen muidenkin näkevän – kuin itse elokuva elokuvissa koettuna ja nähtynä." Kulttuurivihkot 8.7.2023

Kustantaja: Rosebud/Umpihanki/Voima
Sidosasu: Pehmeäkantinen
ean: 9789527313640
Ilmestymisvuosi: 2023
Kirjastoluokka: 77.4
Hyllypaikka (Sivullinen kirjakauppa): 2312uutuustieto

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen10+
Rosebud Citycenter3
Rosebud Kaivopiha3
Rosebud Tiedekulma2
Rosebud Maria1
Rosebud Kuopio4
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.