Hiljainen amerikkalainen
20,00€ Osta
HUOM: Kirja on käytetty

Hiljainen amerikkalainen

Greene, Graham

Hiljainen amerikkalainen (1955) on monipuolisesti edustava näyte Graham Greenen romaanitaiteesta. Jännittävään ja keskitettyyn rikosjuoneen yhdistyy kolmiodraama, jossa kohtaavat toisensa eri ikäiset ja eri kulttuureista peräisin olevat ihmiset. Näyttämönä on 1950-luvun alkupuolen Saigon, missä minä-kertoja, ikääntyvä englantilainen lehtimies, on selostamassa lehdelleen ensimmäisen Indo-Kiinan sodan tapahtumia. Yksinäistä elämäänsä hän sulostuttaa pitämällä rakastajattarenaan nuoria annamilaistyttöjä.

Saigoniin ilmestyvä hiljainen amerikkalainen, taloudellisen avun valtuuskunnan virkailija on nuori sinisilmäinen idealisti. Hänen käsityksensä Aasiasta on peräisen Amerikan luentosaleista, paikan päällä hän on kyvytön ja haluton oppimaan mitään. Hänen toimintansa alkaa sotkea sekä kertojan yksityiselämää että Indo-Kiinan poliittisia kuvioita. Greene piirtää hänestä sapekkaan, karikatyyrin rajoille jännitetyn kuvan, joka kasvaa koko amerikkalaisen kulttuurin naiiviuden ja tuhoisuuden vertauskuvaksi.

Amerikkalainen käsittää tehtäväkseen "idän pelastamisen demokratialle" ja uskoo Amerikan tulevan perimään Aasian kansojen luottamuksen siirtomaavaltojen vetäytyessä. Hän kuvittelee tulevaisuuden kuuluvan kolmannelle voimalle, kansallisen kommunismin ja ranskalaisen siirtomaavallan sijasta, ja näkee sellaisena vuoristossa yksityisarmeijaa pitävän rosvokenraalin.

Sille sukupolvelle, joka eli 1960- ja 1970-luvun Vietnam-kuohunnan tiedotusvälineiden äärellä tai mielenosoituksissa, romaani on hämmästyttävän tarkka- ja kaukonäköinen erittely ja profetia Amerikan toimista Vietnamissa.

Kuvattu Ranskan-Vietnamin sota on umpimähkäistä kaiken elävän ja liikkuvan tuhoamista. Ranskalaiset sotilaat tietävät häviävänsä, he odottavat vain milloin poliitikot käskevät heidän lopettaa. "Kokoontuvat luultavasti pitämään konferenssia ja suostuvat rauhaan, jollaisen olisimme voineet saada jo alun alkaen".

Eurooppalaisen lukijan myötä- ja vastatunnot ratkeavat liiankin yksinkertaisesti. Hänen on helppo eläytyä kertojan perinne- ja kulttuuritietoiseen ylemmyyteen ja katsoa sen kannalta peläten ja halveksien amerikkalaisten sokeutta ja tuhoisuutta.

Tämän hetken lukijalle romaani on, muun ohella, oppitunti siitä, että kaikki toisen Indo-Kiinan sodan opetukset olivat nähtävissä jo ensimmäisen aikana. Historia toistaa itseään joskus vain siksi, että yksi kansa ei halua tai pysty oppimaan toisen kansan kokemuksista.

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9513054985
Ilmestymisvuosi: 1981
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen2
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Saatavilla käytettynä1
Ota yhteyttä (09) 611 290 tai [email protected]
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.