Garpin maailma, Kaikki isäni hotellit, Välisarjan avioliitto

Irving, John

Irvingin kolme suurta samoissa kansissa!

Amerikkalainen John Irving (s.1942) nousi maailmanmaineeseen vuonna 1980 julkaistulla Garpin maailma –teoksellaan, ja tämän jälkeen hän on luonut loistavan kirjailijanuran. Amerikkalaisista nykykirjailijoista Irving on suomalaisille yksi tutuimmista ja rakkaimmista, ja Keltaisen kirjaston kirjailijoista hän on ylivoimaisesti suosituin.

Nykyajan Charles Dickensinä pidetty Irving kirjoittaa eeppisiä, mukaansatempaavia ja koskettavia romaaneja, joista on tähän mennessä suomennettu yksitoista. Irving on saanut romaaneistaan ja muista teoksistaan lukuisia palkintoja, mm. O. Henry –palkinnon ja National Book Awardin sekä vuonna 2000 Oscar-palkinnon käsikirjoituksesta elokuvaan Oman elämänsä sankari.

Garpin maailma

Jenny Fields, kenkämiljonäärin perheen musta lammas ja miestenvihaaja, kirjoittaa omaelämäkerran. Kirjasta tulee hänen tarkoittamattaan feministiliikkeen raamattu. Jenny omistaa elämänsä miesten maailmassa vääryyttä kärsineiden siipirikkojen hoivaamiseen, paunaan lähes kaksimetrinen Roberta, joka ennen sukupuolenvaihdosleikkaustaan oli amerikkalaisen jalkapalloliigan kuuluisin keskikenttämies.

Jennyn avioton poika T. S. Garp on hölkkääjä, painimestari ja valmentaja. Hän on myös kirjailija, joka koko ikänsä turhaan pyrkii yltämään oman esikoisteoksensa tasalle, ja aviomies, joka ei voi jättää rauhaan sieviä lastenvahteja, vaikka rakastaakin vaimoaan yli kaiken. Perheen sisällä hänen yliherkkä huolensa lasten turvallisuudesta johtaa murhenäytelmään toisensa jälkeen.

Äidin ja pojan ympärille ryhmittyy kirjava joukko omalaatuisia ihmisiä yliopiston opettajista ja lemmenkipeistä lähiörouvista poliittisiin sarjamurhaajiin.

Näiden ihmisten vaiheita kuvataan mielikuvitusta pursuavassa kertomuksessa, joka on yhtä aikaa kauhistuttava ja hilpeä, vuoroin liikuttava, vuoroin groteski.

Kaikki isäni hotellit

Kaikki isäni hotellit kertoo erikoislaatuisen mutta kerrassaan rakastettavan Berryn perheen tarinan. Vanhemmat Win ja Mary rakastuvat toisiinsa nuorina kesähotellin kausityöläisinä. He menevät naimisiin ja saavat viisi lasta. Kirjan kertojana on keskimmäinen lapsi John, joka on rakastunut sisareensa, tuittupäiseen Frannyyn. Esikoinen Frank puolestaan pitää enemmän miehistä. Heidän pikkusiskonsa Lilly on päättänyt lakata kasvamasta ja kuopus Egg on lähes kuuro.

Perhe päätyy unelmiensa perässä juoksevan isän mukana Wieniin, sokean Freud-nimisen eläintenkesyttäjän ja tämän opaskarhun johtamaan hotelliin, jonka vakituisia asukkaita ovat huorat ja anarkistit. Keskellä kuohuvaa maailmaa Berryn perhe pysyy yksikkönä, jota pitää koossa vanhanaikainen rakkaus ja keskinäinen solidaarisuus.

Välisarjan avioliitto

Vallaton kuvaus 60-lvun seksuaalisen vapautumisen uusista tuulista keskiluokkaisen älymystön parissa, tarkemmin sanoen kahden pariskunnan vaimonvaihtoleikistä.

Tuttuun tapaan Irving sijoittaa kertomuksensa yliopistomiljööseen. Kertojana on historianopettaja ja kirjailija, joka on tyytymätön viiden historiallisen romaaninsa vastaanottoon. Hänen Utch-vaimonsa on alkuaan itävaltalaistyttö, ja wieniläissyntyinen on myös yliopiston painivalmentajana toimiva saksanopettaja Severin Winter – paini ja Wien ovat siis väistämättä mukana jo tässäkin Irvingin varhaisromaanissa! Winter on nainut kapealanteisen kaunottaren Edithin, joka hänkin on aloittelemassa kirjailijan uraa.

Nämä kaksi avioparia ajautuvat yhteen: Severiniä ja Utchia yhdistävät vankka ruumiinrakenne ja wieniläinen tausta, heidän puolisonsa taas ovat hentorakenteisia kaunosieluja jotka voivat puhua kirjoittamisen vaivoista keskenään. Tapahtuu luonteva parinvaihto. Kaikki osapuolet hyväksyvät uudet järjestelyt ja saavat niistä sisältöä elämäänsä sekä uuta eloa avioliittoihinsakin. Näin vakuuttaa miehisen omahyväinen kertoja, mutta lukijan epäilyt heräävät hiljalleen. Harmittomana ja iloisena alkanut leikki, jonka ei ollut määrä vaikuttaa kumpaankaan avioliittoon, alkaa ajan mittaan hiertää. Ensimmäisenä hyppää vaunuista Severin, ja hiekkaa tulee muidenkin rattaisiin. Viimeisenä avautuvat kertojan silmät. Sitä murskaavampi on isku, kun Utch ottaa lapset ja häipyy Wieniin samaan päivänä kun kustantajalta saapuu uusin teos lastenkirjaksi luokiteltuna! opetukseksi jää kertojan alakuloinen toteamus: ”Seksistä on vain tilapäistä apua.”

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 9513071650
Ilmestymisvuosi: 1988
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen1
Rosebud Citycenter0
Rosebud Maria0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 0
Tilattavissa verkosta
Saatavilla käytettynä1
Ota yhteyttä (09) 611 290 tai [email protected]
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.