Kampela
15,00€ Osta
HUOM: Kirja on käytetty

Kampela

Grass, Günter

Kampela, yksi Günter Grassin tunnetuimmista romaaneista, on mittava ja monitasoinen teos. Se kattaa koko tunnetun historian myyttiseltä kivikaudelta Veikselin suistossa 1970-luvun Gdanskiin. Nimensä se on saanut kansasadusta, jossa köyhän kalastajan pyydystämä kala lupaa vapaaksi päästäkseen täyttää pyytäjänsä toiveet.

Teoksen ensimmäinen taso on historiallinen. Miehinen kertoja syntyy yhä uudestaan eri aikakausina, ja kampela auttaa neuvoillaan hänen vaellustaan historian läpi. Kertojan naisten, yhdentoista ”keittäjättären” kautta välittyy kuva kulttuurin kehityksestä. Naisten hallinnassa ovat elämänikuiset perustekijät, ravinto, ruoanlaitto ja lisääntyminen. Niiden synkkänä vastakohtana on kampelan alullepanema miehinen historia: sorto, väkivalta, ”edistys”.

Romaanin toisen tason muodostaa nykyajassa tapahtuva oikeudenkäynti, jossa kansavälinen naisten tribunaali syyttää kampelaa sovinistisen kulttuurin syntymisestä.

Kolmannella tasolla seurataan kertojan ja hänen raskaana olevan vaimonsa yhä onnettomammaksi käyvää avioliittoa.

Pohjimmiltaan Kampela on romaani suuresta eoäonnistumisesta. Nykyhetki ja menneisyys, yksilö ja historia asettuvat monimerkityksineen ristivaloon ja sekä kertoja että lukija jäävät keskelle omaa elämäänsä ja historiaa, jonka sivilisaatio yhä enemmän vaatiessaan voi menettää kaiken.

Kampela, kuten suuri romaanitaide yleensä, ei ole yksiselitteinen eikä jäännöksettä tulkittavissa. Se on teos, joka vaatii lukijaltaan paljon, mutta samalla se yksityiskohtien rikkaudessa ja kokonaisuutensa kunnianhimoisuudessa on yksi monernin romaanin merkkitapauksia.

Kustantaja: Tammi / Keltainen kirjasto
Sidosasu: Kovakantinen
ean: 951304288x
Ilmestymisvuosi: 1979
Kirjastoluokka: 842 Kaunokirjallisuus

Tekijän muu tuotanto:

NOPEA TOIMITUS

Tuotteet toimitetaan yleensä muutamassa arkipäivässä. Lue tarkemmat tiedot tilausohjeista.

Saatavuus RB-kaupoista

Rosebud Sivullinen3
Rosebud Citycenter0
Rosebud Kaivopiha0
Rosebud Tiedekulma0
Rosebud Maria0
Rosebud Kuopio0
Keskusvarasto 1
Tilattavissa verkosta
Saatavilla käytettynä1
Ota yhteyttä (09) 611 290 tai [email protected]
Hinnat ovat voimassa verkkokaupassa, myymälän hinta voi poiketa tässä näkyvästä. Saldoissa saattaa olla poikkeamia, tarkista saatavuus myymälästä.